FOTO  Predstavljeni rezultati analize vode sa osam lokacija u Mostaru

Analiza vode za piće u Mostaru
Novi val

U okviru sveobuhvatnog istraživanja, Omladinski klub Novi Val podijelio je rezultate vezane za kvalitetu vode na teritoriju Grada Mostara. Ključne informacije o mikrobiološkom i fizičko-kemijskoj kvaliteti vode za piće, kao i o prisustvu teških metala, predstavljene su javnosti, pružajući uvid u trenutno stanje vodnih resursa.

Profesorica Lejla Riđanović, ugledna stručnjakinja za ekologiju i zaštitu okoliša, obavila je interpretaciju i analizu rezultata, ističući zadovoljavajuću kvalitetu vode na mikrobiološkom i fizičko-kemijskom nivou. "Ovo istraživanje predstavlja važan korak u razumijevanju kvalitete vode koju konzumiramo. Visoka kvaliteta vode za piće ima ključni utjecaj na naše zdravlje i blagostanje," izjavila je profesorica Riđanović.

U okviru istraživanja, organiziran je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici ZZJZ-HNK, OCD, profesora sa Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, predstavnika Agencije za područje Jadranskog sliva i predstavnika Vodovoda Mostar. Diskusija je bila usmjerena na produbljivanje razumijevanja rezultata istraživanja i formuliranje relevantnih zaključaka za buduće korake.

Analize vode provedene na 8 lokacija u Mostaru, koje je obavio Zavod za javno zdravstvo ŽS, potvrđuju da voda ispunjava parametre kvalitete vode za piće iz gradskog Vodovoda Mostar na 6 lokacija. Međutim, analiza vode izvan vodovodnog sustava - rijeka Buna na Vrelu i ušću Bune, ne ispunjava higijensku ispravnost vode za piće.

Posebno je naglašena važnost lokalnih saznanja i specifičnosti u vezi s kvalitetom vode na različitim lokacijama unutar istog područja, te je upućeno upozorenje građanima da ne konzumiraju vodu iz rijeke Bune.