Potpisani ugovori za remont pruga od Konjica do Čapljine

Potpisani ugovori za remont pruga od Konjica do Čapljine

Ugovor vrijedan 51.107.349 eura odnosi se na izvođenje radova remonta pruge na dionicama Konjic - Raška Gora i Raška Gora - Čapljina, dužine 100 kilometara.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja, ovaj ugovor dio je projekta "Obnova željeznica u BiH II" i ujedno jedan od projekata javnih investicija Vlade FBiH u ovom mandatnom periodu, a finansira se iz kredita EBRD London i EIB Luksemburg.

 

Ukupna visina kreditnih sredstava za realizaciju obnove pruga Čapljina - Konjic i Doboj - Banja Luka iznosi 156 milijuna eura, od čega se 93,6 milijuna eura implementira u Federaciji BiH.


Direktor BHŽJK Ivan Knezović i predsjednik Uprave Željeznica FBiH Narcis Džumhur naglasili su značaj ovog projekta sa stanovišta sigurnosti prometa kao najvećeg prioriteta, i s aspekta propusne moći i podizanja brzine na ovom važnom pravcu.

Instaliranje signalno-sigurnosne opreme i neophodni zahvati na mostovima i tunelima također predstavljaju dio projekta "Obnova željeznica u BiH II" koji će biti realiziran u narednom periodu. Ujedno, time se osiguravaju uvjeti za funkcioniranje suvremenih putničkih vlakova "talgo" koji se naredne godine očekuju na bh. prugama.

Nakon provedene procedure otvorenog međunarodnog tendera, prema pravilima EBRD-a, odabran je prvorangirani ponuđač joint venture Swietelsky/Alpine Bau iz Austrije.

Direktor u firmi Alpine Bau Roman Esterbauer, jedan od vlasnika firme Swietelsky Andreas Brustman i direktor međunarodnog odjela AS Helmut Schreiner, kazali su da će u okviru projekta biti osigurana najmodernija tehnologija za željeznice te izrazili namjeru za suradnjom s domaćim isporučiteljima i izvođačima da bi projekt bio kvalitetno i na vrijeme realiziran.

 
Ugovorno vrijeme implementacije je dvije godine. Realizacijom ovog ugovora dionica pruge Sarajevo - Ploče, na teritoriji BiH, bit će remontirana osim dijela Sarajevo - Bradina, za što su također dijelom osigurana sredstva od OPEC-a, a u toku je završavanje projektne dokumentacije.


Džumhur je kazao da bi uskoro trebao biti potpisan ugovor na revitalizaciji i modernizaciji pruge od Bradine do Sarajeva što znači da će najteži dio koridora 5-C od 172 kilometra, od Sarajeva do Čapljine biti gotov za tri godine.

Planira se i nastavak obnove sjevernog dijela pruge na koridoru
5-C od Sarajeva do Šamca na Savi, odnosno do granice s Hrvatskom.

Današnjoj ceremoniji potpisivanja prisustvovali su čelnici FBiH, Federalne vlade, Parlamenta FBiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici banaka kreditora,