Potpisani ugovori za remont pruga od Konjica do Čapljine

željeznica, Čapljina, vlak, struja, el.struja

Ugovor vrijedan 51.107.349 eura odnosi se na izvođenje radova remonta pruge na dionicama Konjic - Raška Gora i Raška Gora - Čapljina, dužine 100 kilometara.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja, ovaj ugovor dio je projekta "Obnova željeznica u BiH II" i ujedno jedan od projekata javnih investicija Vlade FBiH u ovom mandatnom periodu, a finansira se iz kredita EBRD London i EIB Luksemburg.

 

Ukupna visina kreditnih sredstava za realizaciju obnove pruga Čapljina - Konjic i Doboj - Banja Luka iznosi 156 milijuna eura, od čega se 93,6 milijuna eura implementira u Federaciji BiH.


Direktor BHŽJK Ivan Knezović i predsjednik Uprave Željeznica FBiH Narcis Džumhur naglasili su značaj ovog projekta sa stanovišta sigurnosti prometa kao najvećeg prioriteta, i s aspekta propusne moći i podizanja brzine na ovom važnom pravcu.

Instaliranje signalno-sigurnosne opreme i neophodni zahvati na mostovima i tunelima također predstavljaju dio projekta "Obnova željeznica u BiH II" koji će biti realiziran u narednom periodu. Ujedno, time se osiguravaju uvjeti za funkcioniranje suvremenih putničkih vlakova "talgo" koji se naredne godine očekuju na bh. prugama.

Nakon provedene procedure otvorenog međunarodnog tendera, prema pravilima EBRD-a, odabran je prvorangirani ponuđač joint venture Swietelsky/Alpine Bau iz Austrije.

Direktor u firmi Alpine Bau Roman Esterbauer, jedan od vlasnika firme Swietelsky Andreas Brustman i direktor međunarodnog odjela AS Helmut Schreiner, kazali su da će u okviru projekta biti osigurana najmodernija tehnologija za željeznice te izrazili namjeru za suradnjom s domaćim isporučiteljima i izvođačima da bi projekt bio kvalitetno i na vrijeme realiziran.

 
Ugovorno vrijeme implementacije je dvije godine. Realizacijom ovog ugovora dionica pruge Sarajevo - Ploče, na teritoriji BiH, bit će remontirana osim dijela Sarajevo - Bradina, za što su također dijelom osigurana sredstva od OPEC-a, a u toku je završavanje projektne dokumentacije.


Džumhur je kazao da bi uskoro trebao biti potpisan ugovor na revitalizaciji i modernizaciji pruge od Bradine do Sarajeva što znači da će najteži dio koridora 5-C od 172 kilometra, od Sarajeva do Čapljine biti gotov za tri godine.

Planira se i nastavak obnove sjevernog dijela pruge na koridoru
5-C od Sarajeva do Šamca na Savi, odnosno do granice s Hrvatskom.

Današnjoj ceremoniji potpisivanja prisustvovali su čelnici FBiH, Federalne vlade, Parlamenta FBiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici banaka kreditora,