POTPISANI UGOVORI Skromna ali prijeko potrebna pomoć za povratnike u Stolac

Edin Ramić povratnici Stolac
Fena

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i osam povratničkih obitelji u općinu Stolac potpisali su u petak ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata.

Korisnici pomoći odabrani su putem javnog poziva kojeg Ministarstvo implementira na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine u povratničkim sredinama, a paketi građevinskog materijala dodjeljuju se na osnovu broja članova u domaćinstvima.

"Jedan dio projekata realizirali smo prošle godine, a drugi dio ove, i danas osam korisnika potpisuje ugovore u vezi s rekonstrukcijom individualnih stambenih objekata", kazao je ministar Ramić.

Po njegovim riječima, još uvijek su velike potrebe za izgradnjom stambenih jedinica, a zainteresiranost za povratkom nikad nije prestala. "Nastojimo kroz stambeni minimum i kroz podršku u održivom povratku dati podršku i olakšati život", naglasio je federalni ministar. 

Povratnik u mjesto Pješevica kod Stoca Ibro Selimić, jedan od potpisnika ugovora, kazao je kako će napokon dobiti bolje uvjete stanovanja. "Ovo za mene znači mnogo jer je kuća bez krova, pod pločom. Do sada smo kisnuli jer je sa svih strana prokišnjavalo, a sad ću dobiti krov nad glavom", rekao je Selimić.

Enida Ovčina, također povratnica u Stolac, ocijenila je kako joj je ova potpora došla u pravo vrijeme. "Nedavno mi je muž umro, imam dvoje djece, tako da mi je ova potpora došla u pravo vrijeme. Svoju stambenu jedinicu ćemo rekonstruirati uz pomoć Ministarstva i time završiti jedno od životnih pitanja. Svoj život nastavljamo živjeti u Stocu", istaknula je Ovčina.

Ministar Ramić i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Stolac potpisali su također ugovor za potrebe Medžlisa i izgradnju infrastrukture.

Predsjednik Medžlisa Orhan Tikveš zahvalio se ministru Ramiću na podršci ističući važnost izgradnje vakufskih objekata koji su u sastavnom dijelu Čaršijske džamije i drugih pratećih vakufskih objekata u općini Stolac. Vrijednost svih potpisanih ugovora iznosi oko 180.000 maraka.