Za vijećnike općine Posušje 'papirnate sjednice' odlaze u zaborav

Posušje Gradsko vijeće
PR

Sjednica Općinskog vijeća Posušje održana u četvrtak uz korištenje tablet uređaja, a radni materijali za ovu sjednicu poslani su putem e-maila, što je znatan iskorak u modernizaciji rada spomenutog Vijeća.

Kroz nekoliko mjeseci smanjenjem troškova, isplatiti će se nabavka tablet uređaja, ali i ubuduće značajno smanjiti administrativni troškovi jer je dosada za potrebe sjednica Općinskoga vijeća tiskan velik broj radnih materijala, navodi se na službenoj stranici Općine Posušje.

Spomenuti uređaji će vijećnicima omogućiti brži i organiziraniji pristup radnim materijalima, odnosno olakšati im rad. Vijećnici su tablete dobili na korištenje te će iste nakon isteka mandata ili napuštanja vijećničkih klupa morati vratiti. Sredstva za nabavku tableta su prethodno osigurana te je njihova nabavka predviđena Proračunom za 2020. godinu.

Na sjednici koja se održala po drugi put u kino dvorani u Posušju, radi pridržavanja preporučenih mjera u borbi protiv širenja covid-19, načelnik općine Posušje Branko Bago naglasio je kako je drastičan pad prihoda Općinskog proračuna uslijed krize izazvane koronavirusom.

"Općinski prihodi za svibanj ove godine pali su za 38 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Stoga završavamo započete projekte za koje smo ranije osigurali financijska sredstva, a nažalost u ovoj situaciji morat ćemo usporiti ili privremeno zaustaviti nove planirane projekte. Kada proračunska situacija na višim razinama vlasti bude preciznije definirana i Općina Posušje morat će izraditi rebalans proračuna", istaknuo je Bago.

Vijećnici su razmatrali informacije o radu za 2019. godinu Službe za zapošljavanje ZHŽ podružnica Posušje, Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ – područnog ureda Posušje, Porezne uprave – ispostave Posušje, te izvješća udruga koje se financiraju iz proračuna općine Posušje.

Usvojen je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije prouzročene koronavirusom. Izmjena se donosi u svrhu preciznijeg određivanja nadležnosti Općine Posušje u mjerama pomoći gospodarstvu.

Također, usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna općine Posušje za 2019. godinu te Izvješće o izvršenju Proračuna općine Posušje za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. godine.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o određivanju prosječne konačne građevinske cijene za m² korisne stambene površine po kojem prosječna konačna građevinska cijena u 2019. za 1m²  korisne stambene površine na području općine Posušje iznosi 600 marka i služi kao osnovica za izračunavanje visine rente u 2020. godine, stoji uz ostalo, u priopćenju.