FOTO  Svečano otvoreni 4. Posuški kamendani

Posuški kamendani, kipari

U prototkolarnom djelu programa, popraćenim autohtonom gangom i guslama, prigodne govore održali su Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke, a čin otvaranja manifestacije ove godine je pripao Ivanu Lončaru, predsjedniku Općinskog vijeća općine Posušje.

Potom su uslijedila dva predavanja upriličena u posuškoj Kino dvorani. Prvo je održao Goran Glamuzina, na temu pradavnog okoliša i nastanka pločastih vapnenaca, dok je drugo naziva Kamen u arhitekturi-između tradicije i suvremenosti održao Pero Ćeskić. Također, upriličena je projekcija promotivnog vizualnog materijala vezanog uz projekt Roof of rock. On ima cilj uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje uporabnih smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru. Njegovu promociju pripremili su ga predstavnici Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke, a projekt je odabran za sufinanciranje u okviru 2. poziva jadranskog prekograničnog programa, te udružuje 10 partnera iz 4 države.

Kiparska kolonija - jamac trajnog kulturnog nasljeđa

Novost ovogodišnjih Posuških kamendana je suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega i odjelom klesarske škole iz Posušja koja je iznjedrila kiparsku koloniju. U deset dana, koliko je predviđen njen rad, nastat će umjetnička djela koja će postati dio trajne kulturne ostavštine posuškim ljudima i posuškom kraju.

Uz njih, posjetitelji će svakodnevno od 2. do 9. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja moći razgledati eksponate slikarstva na pločastom kamenu i fosile životinja iz pradavnog oceana Tetis-Hercegovine. Izložbu potpisuje Goran Glamuzina. Također, ZU „Kreševski citrin" iz Kreševa, priredio je izložbu minerala, stijena te dragog i poludragog kamena. Tu su još i izložbe klesarskih djela amatera i samoukih klesara našeg kraja, radovi klesarskih radionica, te predstavljanja gospodarstvenika.

Uz njih, posjetitelji će svakodnevno od 2. do 11. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja moći razgledati eksponate slikarstva na pločastom kamenu i fosile životinja iz pradavnog oceana Tetis-Hercegovine. Izložbu potpisuje Goran Glamuzina. Također, ZU „Kreševski citrin" iz Kreševa, priredio je izložbu minerala, stijena te dragog i poludragog kamena. Tu su još i izložbe klesarskih djela amatera i samoukih klesara našeg kraja, radovi klesarskih radionica, te predstavljanja gospodarstvenika.