Svečano otvorena Fondacija Tehnološki park Posušje

Tehnološki park

Fondacija je opremljena najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike, koji će se prvenstveno koristiti pri stručnoj naobrazbi za vrlo konkurentno zanimanje CNC operatera, priopćeno je iz Općine Posušje.

Događaju su, uz domaćine, nazočili predstavnici Razvojne agencije ZHŽ-a, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, REDAH-a, Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, kao i gospodarstvenici iz sektora metala i plastike u ZHŽ-u te ravnatelji srednjih škola iz Posušja i Širokog Brijega.

Načelnik općine Posušje Branko Bago izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Fondacije te istaknuo kako je današnji događaj tek početak jednog procesa u kojem slijedi rad i trud da bi se kraju moglo reći kako je projekt uspio.

Kazao je kako je osnutak Fondacije prvenstveno bitan zbog izobrazbe srednjoškolskih kadrova jer će upravo srednjoškolcima koji se odluče na ovakvu vrstu zanimanja nabavljeni strojevi omogućiti adekvatnu obuku.

Naglasio je i bitnost procesa dualnog obrazovanja, koji je, kako je kazao, jedna vrsta svjetskog trenda, a ogleda se kroz uvođenje prakse i uključuje suradnju s gospodarskim društvima i tvrtkama, kako bi učenici po završetku školovanja već bili spremni za tržište rada.

Radoslav Luburić, ravnatelj Razvojne agencije ZHŽ-a rekao je kako je vrlo bitno okupiti predstavnike poduzetnika javnog sektora, srednjoškolskih i visokoškolskih institucija te predstavnike istraživanja i razvoja u "Mrežu znanja", koja ima za cilj zajednički definirati aktivnosti koje će voditi povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike.

„Fondacija Tehnološki park Posušje je presedan u formi pravne osobe koju osnivaju tijela javne uprave jer je prva i jedina ovakva organizacija do sada osnovana u FBiH", naglasio je.

Ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur istaknula je izvrsnu suradnju i stručnost u vođenju svih projektnih aktivnosti HERAG-a i Općine Posušje te kazala kako se ovakvim projektima čini iskorak u promjeni postojećeg stanja.

Najavila je kako uskoro slijedi i otvaranje Tehnološkog parka u poslovnoj zoni Podi u Šibeniku.

Inače, Fondacija Tehnološki park Posušje opremljena je s CNC strojevima kroz projekt Compete Plamet. Projekt financira Europska unija kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014.-2020. Program provode JU Razvojna agencija ZHŽ-a, Općina Posušje i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, priopćeno je iz Općine Posušje.

Fena