Što se krije iza niskih cijena goriva na benzinskoj crpki u Posušju?

Hifa Petrol Posušje
Hifa Petrol

Akcija na dizel na benzinskoj crpki Hifa Petrol u Posušju stvorila je u utorak velike kolone vozila u tom hercegovačkom gradu. Na navedenoj benzinskoj crpki zabilježena je cijena od 1,66 KM za litar dizela, što je za 50-60 feninga manje u odnosu na ostale crpke.  

Sadržaj se učitava...

"Vezano za brojne upite koje smo dobili po pitanju naših maloprodajnih cijena u općini Posušje, želimo obrazložiti motiv za ovakvu poslovnu odluku.

Ovom odlukom smo željeli da skrenemo pažnju javnosti vezano za situaciju u maloprodaji naftnih derivata u ovoj općini.

Naime, iako smo svjesni da ovom odlukom poslujemo sa gubitkom, želimo da se pokrenu potrebne aktivnosti oko nezakonite prodaje lož ulja na benzinskim pumpama/crpkama u istom mjestu.

Dakle, Zakonom o akcizama BIH, čl. 32 I čl. 33 (“Službeni glasnik BiH”, br.49/2009, 49/2014, 60/2014 i 91/2017) izričito je zabranjeno točenje lož ulja u bilo koje motorno vozilo, a što pojedini distributeri ne poštuju u općini Posušje.

Očekujemo od poslovne zajednice i nadležnih institucija da poduzmu neophodne mjere kako bi se poslovanje u oblasti trgovine naftom i naftnim derivatima u Posušju uvelo u zakonske okvire.

Potrošače savjetujemo da se informiraju prije kupovine robaiI usluga jer štetu u slučaju kupovine goriva lošeg kvaliteta nažalost snose sami.

Odgovorno stojimo iza kvaliteta i kvantiteta goriva kojeg točimo na našim pumpama/crpkama što potvrđujemo sa 474 ispitana uzorka goriva potvrđenog kvaliteta od ovlaštenih institucija u 2019. godini. Stojimo na raspolaganju svim potrošačima za sve upite vezane za oblast prometa nafte i naftnih derivata", navode iz HIFA Petrol d.o.o. Sarajevo za portal hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.