POSUŠJE Begić: Bušići su opstali tamo gdje su nam stoljetni korijeni

Detalj s obilježavanja postrojbe Ante Bruno Bušić
Fena

Na današnji dan, 13. lipnja 1992. osnovana je prva profesionalna postrojba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 'Ante Bruno Bušić', a u subotu je obilježena godišnjica te postrojbe u mjestu Posuški Gradac kod Posušja.

Bila je to prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu 'Ante Bruno Bušić'. 106 pripadnika te postrojbe izgubilo je život u Domovinskom ratu, a više od 500 pripadnika je ranjeno.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić, ratni zapovjednik 1. bojne 'Vitez Damir Martić Posušje', koji je i sam bio pripadnik 'Bušića', istaknuo je kako su pripadnici HVO-a i hrvatski branitelji izrazito ponosni na današnji dan.

"Bušići su bili jedna od najodvažnijih i najhrabrijih postrojbi hrvatske vojske, imamo mnogobrojno članstvo, uspjeli smo se obraniti i opstati tamo gdje su nam korijeni bili stoljećima", rekao je Begić. Dodao je kako se ova obljetnica poklapa s drugim važnim datumima iz Domovinskog rata.

"Iako je današnja obljetnica drukčija od dosadašnjih i malo skromnija zbog pandemije, ipak smo ponosni na te slavne dane koji se poklapaju i s Lipanjskim zorama i mnogim drugim Hrvatima važnim datumima", rekao je Begić.

Na kraju današnje manifestacije predstavnici 'Bušića', braniteljskih udruga, roditelji poginulih branitelja, kao i predstavnici općinskih i županijskih vlasti položili su vijenac i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem. Zbog epidemioloških mjera ove godine nije bilo popratnih sadržaja prilikom obilježavanja obljetnice postrojbe 'Ante Bruno Bušić'.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.