Kata Marić iz Posušja proslavila 100-ti rođendan

Kata Marić
Radio Posušje

Rijetki su događaji da netko proslavi stoti rođendan, stoga je vijest da je Kata Marić iz Rastovače kraj Posušja upravo ovoga četvrtka, 16. travnja navršila cijelo stoljeće svoga života zavrijedila da se nađe na našim stranicama.

Kata Marić rođena je 16. travnja 1920. godine u Broćancu. Djevojačko prezime joj je Radeljić. Radeljića više u Broćancu nema, a govoreći o tom prezimenu, bila je samo jedna obitelj Radeljića u Broćancu, a potekla je od Katinog pradjeda koji se uvinčao u Broćanac.

Kata se 1940. godine udala za Ivana Marića, ali nažalost nisu dugo bili u braku. Pet godina kasnije, odmah po završetku Drugog svjetskog rata 1945. godine, Ivan je ubijen. Kata je ostala s dvoje djece, sinom koji je imao četiri godine i kćeri koja je imala jednu godinu. Pokojni muž joj je radio u Ljubuškom u pošti, pred kraj Drugog svjetskog rata je preživio i križni put, da bi nakon njega bio ubijen u Posušju.

Od dvoje djece, Kata ima četvero unučadi i osmero praunučadi. Nažalost, pokopala je oboje svoje djece. Danas o njoj brine kćer njezinog pokojnog sina, Zdravka, koja joj je stalno pri ruci. „Baka je kako bi mi naš narod rekao bistra, ali sama o sebi ne može brinuti“, kazuje nam unuka Zdravka. Govoreći pak o svom stotom rođendanu, Kata kazuje da je puno i brojati do sto, kamoli živjeti.

Slavlje je zbog svih ograničenja koje je donijela korona virus proteklo skromno, ali se cijela obitelj nada kada ova situacija s koronavirusom prođe, da će se okupiti i zajednički proslaviti njezin dugi, ali iznimno teški život. Nakon svih nedaća koje je proživjela, snage i volje Kati, uz božju pomoć nije nedostajalo.

Kati želimo sretan rođendan, te da je zdravlje i dalje dobro posluži.