Pokopani posmrtni ostaci fra Maksimilijana Jurčića

Fra Maksimilijan je pokopan u grobnici u samostanskoj crkvi gdje već leže posmrtni ostaci 21 ubijenog hercegovačkog franjevca. Svetu misu služio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar.

- Fra Maksimilijan se vratio nakon 64 godine na svoj brijeg, u svoju provinciju iz koje dušom nikada i nije otišao. Nije ovo sud ubojicama, jer suđenje ostavljamo jedinom nepogrešivom sucu, onom na nebesima, rekao je provincijal fra Ivan Sesar.

Pretijesna je bila crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu da bi primila sve vjernike koji su željeli izraziti posljednju počast franjevcu. Prije početka misnog slavlja i obreda ukopa, tijelo fra Maksimilijana Jurčića bilo je izloženo pred oltarom crkve gdje su mnogobrojni vjernici molili za spokoj njegove duše.

Posljednjem ispraćaju nazočila je brojna rodbina fra Maksimilijana Jurčića, među kojima je bio i hrvatski političar Ljubo Jurčić koji je po krštenom imenu fra Maksimilijana Ljube Jurčića i dobio ime. Ceremoniji ispraćaja nazočio je i splitski provincijal fra Željko Tolić, koji je u subotu predvodio ukop preostalih pet tijela žrtava jugoslavenskih vlasti pronađenih u grobnici u Vrgorcu, koja su ostala neidentificirana.

Fra Maksimilijana Jurčića komunisti su ubili 28. siječnja 1945. nedaleko Vrgorca s još petero ljudi, najvjerojatnije civila. Po trojicu su ih pokopali u dvije škrape, na lokaciji Belića gumno, lijevo i desno od puta koji vodi prema vrgoračkom polju. Vrgorčani su čuvali uspomenu na njihovo pogubljenje i zahvaljujući živoj svjedokinji Mandi Erceg, koja je to prenijela i na svoje potomstvo, uspjelo se doći do mjesta gdje bi vrijedilo početi istraživati njihova posljednja počivališta, navode u Vicepostulaturi koja je pokrenula i proces priznavanja mučeništva hercegovačkih franjevaca.

Na splitskoj patologiji do sada su identificirana četvorica hercegovačkih franjevaca. Najprije je identificiran fra Melhior Prlić 30. prosinca 2005., nakon njega identificirani su fra Zdenko Zubac 27. listopada 2006. i fra Julijan Kožul 15. siječnja 2007. Posljednji identificirani je fra Maksimilijan Jurčić 27. travnja 2009.

U Drugom svjetskom ratu poginulo je 66 hercegovačkih franjevaca. Pobili su ih komunisti u vrlo kratkom roku. Jedan je ubijen 1942., jedan krajem 1944., a svi ostali od siječnja do srpnja 1945. Danas se zna za grobove njih 30, priopćili su iz vicepostulature Postupka mučeništva 'Fra Lea Petrovića i 65 subraće.

(Fena)