Pionirski projekt zračne arheologije u Bosni i Hercegovini

Pionirski projekt zračne arheologije u Bosni i Hercegovini
Tim su činile profesorice sa odsjeka za arheologiju Univerzitata u Ljubljani, Darja Grosman i Tina Milavec, mag. arheologije Stipan Dilber ispred franjevačkog muzeja Tomislavgrad, mag. arheologije Marko Ceković iz Zagreba, mag. arheologije Jozef Koštial iz Praga te mag. arheologije Marko Barišić iz Mostara. Sa timom je surađivao Aeroklub klub Mostar 1949 (https://www.facebook.com/aeroklubmostar) sa svoja dva pilota Ivanom Karačićem i Jozom Zadrom bez čijeg udjela cijeli projekt ne bi bio moguć. Projekt je najvećim djelom financirao CONPRA projektom (http://conpra.eu/) dok je troškove hrane i smještaja za dio tima pokrio direktor Franjevačkog muzeja fra Ante Pranjić.

Budući da je uništavanje arheoloških lokaliteta u BiH svakodnevica, svrha ovih istraživanja bila je da se kroz nedestruktivne metode zračne arheologije to donekle spriječi, bar što se tiče kulturno prebogatog Duvanjskog polja i njegove okolice.

Projekt je izveden na način da se iz aviona pokušao dokumentirati što veći broj poznatih ili čak nepoznatih arheoloških lokaliteta Duvanjskog polja kako bi im se tako obezbjedila sigurnost od kompletnog zaborava i destrukcije.

Sljedeći korak koji će biti obavljen je obrada i analiza uslikanih fotografija što će dovesti izmeđuostalog i do stvaranja prve baze podataka ove vrste u našoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim je uvjeren da zračna arheologija u Bosni i Hercegovini neće prestati ovdje već da je ovo samo prvi od mnogih projekata koje će realizirati u budućnosti.

Iako mnoge kulturne institucije u našoj državi ne rade na osuvremenjavanju i promoviranju arheologije onako kako bi trebale, ovaj tim ljudi pokazuje da se ipak mnogo može učiniti i izvan državnih aparata kada se to uistinu i želi.

arheon.org