Pacijenti u HNŽ manje će hodati od šaltera do šaltera

ZZO HNZ

Digitalne usluge

Riječ je o platformi za pristup svim informacijama o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenim uslugama putem nove, digitalne usluge ZZO-a, koja će kao mobilna aplikacija biti dostupna mjesec poslije, odnosno od 1. veljače.

Senadin Čatrnja, rukovoditelj Sektora informatičkih tehnologija u ZZO-u, pojasnio je da je bivši sistem sa zakašnjenjem prikazivao podatke osiguranika, piše Dnevni avaz.

- U principu, riječ je o redizajniranoj internet-stranici, a napredak se ogleda ne samo u smislu pristupa podacima u realnom vremenu nego i u smislu mogućnosti nadogradnje platforme u budućnosti - kazao je on.

Mijo Džalto, vanjski suradnik ZZO-a koji je radio na ovom projektu, rekao je da će korisnici putem posebnih aplikacija od bolničkih i sistema domova zdravlja u Županiji moći zatražiti sve svoje podatke, o liječenju, uslugama, kao i o osiguranju.

- Na taj način će im se znatno skratiti vrijeme i troškovi u traženju ovih podataka od šaltera do šaltera. Ovo je jedinstven sistem u cijeloj BiH i može se kazati da je iskorak u digitalnom smislu i u duhu novih tehnologija 21. stoljeća - kazao je Džalto.

Troškovi održavanja

Inače, izrada redizajnirane stranice koštala je 3.500 KM, a u cijenu su uračunati troškovi održavanja tijekom jedne godine.

Distribucija markica

IZ ZZO-a su podsjetili na to da distribucija premije osiguranja, tzv. markice, za 2019. godinu počinje 17. prosinca i odvijat će se istim, ustaljenim slijedom kao i prošle godine. Markica košta 20 KM, a od plaćanja su oslobođeni djeca i mladi do 18 godina.