Otvoreno pismo sindikata Skupštini i Vladi ŽZH

Povod sastanku bio je novodoneseni Proračun ŽZH koji je izazvao revolt i ogorčenje svih ljudi koji žive u ovoj županiji. Naravno, njime su izravno pogođeni i svi naši djelatnici.

Brojni su razlozi nezadovoljstva dosadašnjim radom Vlade ŽZH, Skupštine ŽZH i resornog ministarstva. Vezano za njihov nemaran i neodgovoran odnos prema proračunskom novcu i proračunskim korisnicima izdvojit ćemo nekoliko konkretnih razloga za naš bunt:

- Mirovinsko i zdravstveno osiguranje ne uplaćuje se redovito
- Drugi dio regresa za 2012. godinu nije isplaćen
- Naknade za topli obrok i troškovi za prijevoz protuzakonito su umanjeni i kasne već dva mjeseca
- Većini djelatnika nije obračunat niti isplaćen dio toplog obroka i troškova prijevoza za siječanj
- Honorar se ne isplaćuje redovito, zadnji je isplaćen za deveti mjesec.
- Jubilarne nagrade za 2012. godinu nisu isplaćene

Svim ovim stavkama krši se Kolektivni ugovor, Zakon o radu Federacije BiH i svako ljudsko pravo. Odluka o smanjenju plaća prelila je ionako punu čašu. Dokle tako?!

Predsjedništvo sindikata zahtijeva od Vlade, Skupštine i resorne ministrice Helene Lončar da žurno izmire zaostala dugovanja. Također zahtijevamo žurnu korekciju Proračuna ŽZH za 2013. godinu kojom će se poništiti Odluka o smanjenju plaća.
Izlaz iz recesije treba tražiti u reduciranju troškova, a nikako u smanjenju ionako malih plaća.
Zato... Jednoglasna Odluka predsjedništva sindikata jeste - pokretanje procedure za štrajk. Štrajk nikako nije naša želja, nego dužnost kojom branimo svoju koru kruha i svoje dostojanstvo. Procedura za štrajk traje dvadesetak dana i ostavljamo dovoljno vremena mjerodavnima da se uozbilje, da počnu zrelo promišljati i da nas pozovu na dogovor oko svih spornih pitanja. Bilo bi vrijeme.

Roditeljima poručujemo da nećemo ugroziti dalji nastavak školovanja njihove djece tako što će iz štrajka biti izuzeti završni razredi osnovnih i srednjih škola.
Naravno, ukoliko Vlada ŽZH do kraja travnja izmiri zaostala dugovanja, ako Skupština ŽZH uvidi da je donijela nepravednu i ponižavajuću odluku kojom izravno ugrožava našu egzistenciju te istu ukine, neće biti razloga da se nastava obustavi.

Predsjedništvo sindikata osnovnih i srednjih škola

Županije Zapadnohercegovačke