Oprez zmije napadaju: Invazija poskoka na hercegovačke gradiće

Upravo to dogodilo se Jozi T. iz Širokog Brijega. Kaže da ovakvo što nije gledao ni na filmu, a sad mu se, eto, dogodilo. Usred grada na ulici ugrizao ga je poskok, naša najotrovnija zmija.
Autor: D. Soldo/tportal.hr

'Nisam ga primijetio, tko bi se uopće mogao nadati zmiji nasred ulice, šetao sam se gradom i odjednom osjetio kako me nešto ubolo u lijevu nogu. Poskočio sam i vidio zmiju kako bježi u grmlje sa strane.'

Srećom, Jozi je pomoć ubrzo pružena u obližnjem Domu zdravlja.

Slučaj ovog Širokobriježanina nije jedini. Jedna obiteljska kuća u Posušju skrivala je cijelo leglo. Domaćini su ga, srećom, na vrijeme primijetili.

Najezdu zmija potvrđuju i iz ostalih hercegovačkih gradova. Stariji tvrde da ih nikada nije bilo više i da se ne pamti kad su ovako hrabro ulazile u naseljene mjesta.

Zmije iz svojih skrovišta izlaze u potrazi za hranom i partnerom, a blaga zima i vrući ljetni dani, kažu stručnjaci, uvjetovali su da ih ove godine ima više nego inače. Zbog gladi su, dodaju, agresivnije tako da se ne libe ulaziti čak i u kuće što je prijašnjih godina bila prava rijetkost budući da se boje ljudi.

Ako je vjerovati stručnjacima, zbog povećanog broja legla, mladunčadi, kao i blage zime zbog koje je i preživio veliki broj, dogodine možemo očekivati još veću najezdu nego ove godine.