OKUSI HERCEGOVINE Ljekovito zelje skriveno u našem dvorištu

divlje zelje, veliki četvrtak
Hercegovina.info

Veliki je četvrtak i tradicionalno se za večeru jede zelje, budući da se smatra kako je Isus upravo na posljednjoj večeri jeo isto.

Stoga vam danas uz pomoć prof. Tomislava Radića donosimo pripremu divljeg zelja na tradicionalni način, kuhano s janjetinom i suhim mesom, kako se u Hercegovini kaže - "Jelo na kašiku".

“Divlje Zelje je narodni naziv za skupinu samoniklog jestivog bilja. Spremljeno na razne načine ono je odlično za čišćenje organizma od raznih  toksina koji se nakupljaju u našem tijelu. Ono poboljšava varenje, imunitet, sudjeluje u stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i na izgradnji kostiju i radu mišića. Kvaliteta i ukus divljeg zelja najviše ovise o broju biljaka koje stavimo."

divlje zelje,veliki četvrtak

"Mišljenja sam da ga ipak ne možemo pripremati bez nekih biljaka koje su neophodne za recept. Prije svega komorač, divlja prasa ili prndelj, kostriš i štavelj. Ostale biljke dodajemo ovisno od toga koliko ih ima i u kojem razdoblju se paraju (volije uho, voliji jezik, šurlin, ptičji kljunak,bokvica)."

"U lonac hladne vode dodati sol, mladu janjetinu i suha svinjska rebra. Kada zakuha meso, pokupiti pjenicu i nastaviti kuhati još 45 minuta. Dodati divlje zelje i kuhati na srednje jakoj vatri 15 minuta. Nakon toga dodamo geršlo i kuhamo još dodatnih 15 minuta."

"Po skidanju s vatre, izvaditi meso na pliticu, servirati zelje u tanjur, preliti hercegovačkim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i okusiti izvor zdravlja i imuniteta.  Obavezno se počastiti s čašom vrhunske hercegovačke blatine. U slast!"

Sastojci za 4 osobe:

0,5 kg mlade hercegovačke Janjetine
0,5 kg suha svinjska rebra
3 pregršti narezanog zelja(cca 800 g)
Sol i papar po želji
200 g geršla 
Hercegovačko extra djevičansko maslinovo ulje.

Vrijeme pripreme 90 minuta

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.