Održana konstituirajuća sjednica Skupštine HNŽ-a!

...skupštinskog rukovodstva i vladajuće koalicije, vjerojatno, sačekati rasplet postizborne križaljke na entitetskoj i državnoj razini.

U novom sazivu županijske Skupštine sjedit će deset zastupnika HDZ-a BiH, po pet zastupnika SDP-a BiH i SDA, po tri zastupnika imat će HDZ 1990 i Stranka za bolju budućnost, dva zastupnika Stranka za BiH te po jednog zastupnika HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak.

Kada je u pitanju formiranje vladajuće većine, skupštinski zastupnik HDZ-a BiH Denis Lasić izjavio je nakon sjednice kako su sve kombinacije moguće, naglasivši da HDZ BiH kao stranka s najviše mandata očekuje mjesto predsjednika Vlade.

"Prije današnje skupštine imali smo niz neformalnih razgovora. Ti će razgovori od danas biti puno konkretniji tako da se nadam vrlo brzoj uspostavi vlasti. O imenu mandatara za sada nije bilo govora", kazao je Lasić.

Predsjednika Skupštine HNŽ-a u proteklom mandatu Ramza Jelovca (SDA), koji je i na proteklim izborima osvojio mandat, također smatra kako su sve opcije otvorene, a da će na kraju prevladati ona "koja bude moguća".

"Za sada se čeka što će se dogovoriti vrhovi stranaka, a kasnije će se priča vjerovatno prebaciti na lokalni nivo", dodao je Jelovac.

Zastupnik SDP-a BiH Aner Žuljević naglasio je da njegovoj stranci izborni rezultat daju legitimitet za ulazak u vlast, ali da SDP BiH ne zanima raspodjela fotelja.

"Hoće li SDP BiH biti u vlasti prije svega ovisi od toga hoće li se pregovori voditi na drukčijoj osnovi u odnosu na ono što smo imali prije četiri godine. Ako se isključivo bude radilo o raspodjeli pozicija SDP ne želi biti dio te priče", istaknuo je Žuljević.

fena