FOTO/VIDEO  Održana 148. Nevesinjska olimpijada

Nevesinjska olimpijada
hercegovina.info

U Nevesinju, već 148. put zaredom, održana je Nevesinjska olimpijada, manifestacija koja je okupila veliki broj natjecatelja iz cijele regije. Ovaj jedinstveni događaj prate viteške igre i utrke konja, čineći ih značajnim dijelom kulturnog nasljeđa Hercegovine.

Tradicionalne discipline koje se ovdje održavaju imaju duboke korijene, a nekada su služile kao mjerilo snage i spretnosti u davna vremena. Jedan od istaknutih natjecatelja je Radovan Grozdanić iz Danilovgrada, čiji su zapaženi rezultati prisutni već osam godina. Ovaj put, uz Radovana, u natjecanju je sudjelovao i njegov sin, produžujući obiteljsku tradiciju.

"Ovo natjecanje je posebno značajno za mene i moju obitelj. Već osam godina se trudim da postignem dobre rezultate. Danas sam uzeo prvo mijesto u disciplini skok u vis. Ako bude zdravlja dolazim i sledeće godine", kaže Radovan za Hercegovina.info.

Nevesinjska olimpijada

Medalje osvojene na Nevesinjskoj olimpijadi imaju poseban značaj za mlade, Ana Terzić, mlada Nevesinjka podijelila je svoje iskustvo: "Ove godine sam osvojila drugo mjesto u disciplini utrka sa jajetom u kašici. Do sada imam pet medalja. Za mene su ovi događaji nešto posebno, povezuju me s tradicijom i ponosom mog kraja."

Drago Zubac, nekadašnji uspješni natjecatelj koji danas obavlja ulogu suca i člana organizacijskog odbora ističe da je Nevesinjska olimpijada tijekom sedam dana natjecanja okupila oko 1000 učesnika, kako domaćih tako i onih koji su došli sa strane.

"Nevesinjska olimpijada je vrhunac sezone za mnoge natjecatelje. Danas je ovdje na Bratačkom lugu zadnji dan natjecanja gdje će vrhunac biti naravno utrka konja.. Ovdje se susreću tradicija, viteštvo i sportski duh. Tako da, nek najbolji pobijedi", rekao je Zubac.

Nevesinjska olimpijada

Nevesinjska olimpijada ne samo da privlači entuzijaste i natjecatelje, već i novinare koji joj posvećuju posebnu pažnju. Dragan Grahovac, novinar iz Nevesinja, čak je posvetio monografiju ovoj manifestaciji.

"Olimpijada je prerasla u modernu manifestaciju, ali nosi sa sobom duh prošlih vremena. Svake godine, ljudi iz ovog kraja planiraju svoje godišnje odmore prema datumima održavanja ove olimpijade. To govori koliko je ona duboko ukorijenjena u kulturu, tradiciju i identitet lokalne zajednice," izjavio je Grahovac.

Uz još jedan uspješno završen ciklus, Nevesinjska olimpijada sada je dodatno oplemenjena priznanjem. Nakon Zmijanjskog veza i branja trave na Ozrenu, ova manifestacija je sada i treće nematerijalno kulturno dobro na UNESCO-ovoj listi iz Republike Srpske, pridružujući se rijetkim naslijeđima koja su prepoznata kao dragocjeni dijelovi svjetske kulture.