FOTO  Održan sedamnaesti tradicionalni tavla turnir u Mostaru

Tavla turnir u Mostaru
Marin Marić

U Mostaru je u subotu 24.7.2021. u organizaciji tavla klub Stari grad/Mostar održan sedamnaesti tradicionalni tavla turnir povodom skokova sa Starog mosta. Turnir se odigrao u bašti doma armije. Na ovom turniru sudjelovala su 64 igrača iz Mostara, Sarajeva, Fojnice, Donjeg Vakufa, Stoca, Jablanice i Počitelja.

Prije samog turnira predsjedništvo tavla saveza BIH održalo sastanak na kojem se odlučivalo o igranju državnog ekipnog i pojedinačnog prvenstva. Domaćinstvo pojedinačnog dobio je tavla klub Šaina iz Fojnice, dok će se ekipno prvenstvo igrati u Bijelom Polju /Mostar u organizaciji tavla kluba Bijepoljac. Na sastanku bilo je riječi i o svjetskom prvenstvu u backgammonu koje se održava u Njemačkoj. Tavla/Backgammon savez ima želju da reprezentacija BIH ode na svjetsko prvenstvo, ali problem su novci. Savez će se stoga u ovim teškim vremenima potruditi naći sponzore za ovo natjecanje. Predsjednik tavla/backgammon saveza gospodin Abaz Omeragić pozvao je sve koji mogu pomoći kako su dobrodošli.

Dobrodošlicu i puno sreće poželio je Amil Lepara domaćin turnira i predsjednik tavla klub Stari grad. Turnir je otvorio predsjednik saveza BIH gospodin Abaz Omeragić .Natjecanje se odigravalo po starim pravilima do tri ojna u grupnoj fazi, dok je u knock-out fazi igrano do pet ojnova.

Sudac turnira bio je Dragi Hrvić koji je svoj posao odradio korektno. Pobjednik turnira bio je Ramiz Zaimović iz tavla kluba Zrinjski /Mostar. Drugo mjesto je pripalo Tomislavu Zalaru iz istog kluba kluba  Zrinjsk. Treće i četvrto mjesto su podijeli Emir Kljako iz tavla kluba Policajac/Mostar i Mahmut Stupac Džeri iz tavla kluba Stari grad/Mostar.

Igračima na turniru bila je velika čast i zadovoljstvo ugostiti publicista, novinara i kroničara grada Mostara gospodina Zlatka Serdarevića. Treba reći da je ovaj turnir pratilo nekoliko medijskih kuća iz Mostara i Sarajeva .

Za kraj su Draženko Vučina i Marin Marić najavili su međunarodni backgammon open turnir u organizaciji tavla klub /backgammon club Zrinjski Mostar koji će se održati od 10-12.9.2021 u Neumu u hotelu Zenit.