FOTO/VIDEO  ODMORI U BIH Tjentište, Bileća i Trebinje čekaju vas da ih otkrijete

Putovanje Odmori u BiH
Hercegovina.info

Nacionalni park Sutjeska, Bileća i grad Trebinje bili su domaćini 4. FAM Tripa, edukativnog putovanja za bh. medije u okviru Inicijative 'Odmori u BiH' koju podržava Europska unija u BiH. Nakon putovanja u bihaćku, tuzlansku i srednjobosansku regiju, bh. mediji imali su priliku upoznati se sa turističkom i gastronomskom ponudom ovih mjesta koja su po mnogo čemu jedinstvena.

Nacionalni park Sutjeska prostire se na 17 500 hektara. Na ovom prostoru nalazi se 17 kristalno čistih rijeka i riječica kao i 10 planinskih vrhova viših od 2000 metara nadmorske visine, a posebno se ističe najviši vrh u BiH, Maglić sa 2386 metara nadmorske visine. NP Sutjeska domaćin je i Perućice, jedne od posljednjih očuvanih prašuma u Europi koja je po svojoj flori i fauni unikatna, te je dom gigantskog drveća koje prelazi visinu od 50 metara. U okviru NP Sutjeska nalaze se i planine Maglić, Volujak i Zelengora koje sadrže devet glečerskih jezera koja su dostupna dužim ili kraćim pješačenjem, kao i vodopad Skakavac.

Putovanje Odmori u BiH

Sam ulaz u park prepoznatljiv je po imponzantnom spomeniku podignutom u čast palim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta, a rad Miodraga Živkovića nalazi se u Dolini heroja i podignut je 1971. godine. U njegovoj blizini nalazi se i Spomen soba Bitke na Sutjesci. Kompletan park proživljava svojevrsni preporod pa ga je prošle godine posjetilo čak 100 tisuća ljudi, a posebnu pažnju privlači jedinstveni OK Fest koji se svakog ljeta održava na ovom mjestu.

Putovanje Odmori u BiH

"Ljubazno osoblje NP Sutjeska nas je dočekalo te nam kroz kratke prezentacije objasnilo kakve imaju planove za dalju valorizaciju turističkog proizvoda. Između ostalog, posebno nam je interesantan bio plan za virtualno prikazivanje Perućice koji je NP Sutjeska krenuo realizirati u okviru EU4Business projekta koji zajednički financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka", kazala je predsjednica fondacije 'Sarajevo Navigator' Nataša Musa.

Putovanje bh. medija nastavljeno je u Bileći. Prva destinacija bio je restoran 'Jezero' koji se nalazi na obali Bilećkog jezera. Domaćin, direktor Turističke organizacije Bileća Nikola Bajović, objasnio je da se radi o najvećem akumulacijskom jezeru na Balkanu koje je posebno interesantno za sve ljubitelje ribarenja. Bilećko jezero obiluje riječnom i jezerskom ribom i ribolovci često znaju uloviti zaista ekstremno velike primjere somova i šarana.

Putovanje Odmori u BiH

Nakon Bileće ekspedicija se uputila ka Trebinju koje predstavlja tromeđu Osmanskog, Austro-Ugarskog i Mediteranskog utjecaja. Posebno interesantan detalj ovog dijela putovanja je prelazak iz kontinentalno - planinske klime u mediteranski ambijent za nepuna dva sata. Domaćin ovog dijela putovanja bio je direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić. U predivnom ambijentu restorana 'Kolo', Radić je bh. medije upoznao sa svim planovima za dalji turistički razvoj Trebinja i okoline te objasnio kako se Trebinje oduprlo krizi koju je proizvela pandemija i postalo svojevrsni šampion u otporu turističke industrije.

Sadržaj se učitava...

Srce grada predstavlja rijeka Trebišnjica koja vijuga kroz grad, a jedan njen dio je ograđen i preusmjeren u riječni bazen koji je zapravo gradsko kupalište Trebinja. Bh. mediji su ovom prilikom uz pomoć Tour Guides Trebinje obišli i Stari grad, trebinjsku pijacu, korzo kao i Muzej Hercegovine sa izuzetnom kolekcijom te hercegovačku Gračanicu gdje leži čuveni trebinjski pjesnik, Jovan Dučić.

Putovanje Odmori u BiH

Predstavnik Kulturnog centra Trebinje, Miljan Vuković, bh. medijima prezentirao je bogatu kulturnu ponudu grada koja uključuje Music&More Summer Festival klasične glazbe sa umjetnicima iz cijelog svijeta. Kulturni centar Trebinje ovogodišnji je dobitnik granta programa Kreativna Europa kao jedini nositelj aktivnosti iz Bosne i Hercegovine.

Europska unija u velikoj je mjeri doprinijela valoriziranju turističkog proizvoda u Trebinju, ali i stvorila pretpostavke za nadogradnju i razvoj turističkih proizvoda. Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, Nj. E. ambasador Johann Sattler, pridružio se novinarima u razgovoru o potencijalima ove regije, naglašavajući da je potrebno posvetiti pažnju razvoju turizma u cijeloj Bosni i Hercegovini kao jednoj od najpotentnijih grana industrije.

Putovanje Odmori u BiH

Nakon razgovora sa ambasadorom, bh. mediji su imali priliku ploviti tradicionalnim trebinjskim barkama koje su također obnovljene u sklopu projekta prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore koji je financirala Europska unija, a onda i posjetiti Manastir Tvrdoš koji datira iz 15. stoljeća i u kojem se danas nalazi veoma popularna vinarija iz koje se izdvaja vrhunska žilavka.

Inicijativa 'Odmori u BiH' pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Europske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.