FOTO  Očišćeni obala i korito rijeke Trebižat

trebižat,ekološka akcija,dm BiH,kampanja ZAJEDNO} za bolje sutra

U okviru društveno odgovorne kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra – eco edition, dm drogerie markt, tokom 2022. godine, podržao je realizaciju 17 ekoloških projekata. Među njima je i projekt „Čišćenje korita i obale rijeke Trebižat“. 

U sklopu projekta očišćene su obala i korito rijeke Trebižat u dionici od 1.000 metara od otpadnog materijala koji je zaostao nakon obilnih poplava i visokog vodostaja u zimskoj sezoni 2021/2022, kao i ostalog ambalažnog, industrijskog i sl. otpada. 

trebižat,ekološka akcija,dm BiH,kampanja ZAJEDNO} za bolje sutra

„Pored uklanjanja otpada željeli smo podići svijest javnosti o nepravilnom odlaganju otpada, održavanju obalnog pojasa ali i smanjiti zatrpavanje korita rijeke Trebižat otpadom organskog i neorganskog porijekla. S obzirom da se u koritu rijeke nalazi i veća količina naplavinske drvene mase, nju je moguće reciklirati kao drvenu masu u preradi, drvo za ogrijev ili za sanaciju i zaštitu obalnog pojasa“, poručeno je iz Udruge Trebižat, koja je pokretač ovog projekta. 

Projekt „Čišćenje korita i obale rijeke Trebižat“ jedan je od ukupno 17 odabranih, koje je u sklopu kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra – eco edition, kompanija dm podržala s više od 60.000 KM. Kampanja se realizira već duži niz godina, a do sada je kroz različite aktivnosti dm podržao domaće proizvođače i ekološke projekte.