Novi biskup ubrzo stiže u Mostar, "radosno, mirno i otvorena srca"

Petar Palić Biskup
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Novoimenovani mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić za desetak dana stiže u Mostar, a 14. rujna preuzima upravljanje od biskupa Ratka Perića.

Do tog trenutka ne bi davao intervjue hercegovačkim medijima, no nakon njega će biti dostupan za sva pitanja koja mu imaju postaviti, potvrdio nam je u ugodnom telefonskom razgovoru i sam Palić dodavši da Mostar za njega nije nepoznanica i ovdje je boravio mnogo puta ranije.

O svome novom poslanju govorio je prigodom proslave Velike Gospe na Pagu.

Spomenuvši svoju novu službu u Crkvi u BiH, biskup Palić je rekao da smo dio jednog naroda i Crkve u Hrvata.

„Mislio sam da ću dugo biti na Hvaru. Iznenadila me odluka pape Franje i taj poziv novog imenovanja, ali prihvaćam ga u poslušnosti, predanju Gospodinu, u ljubavi služenja Crkvi i narodu, voditi dio našeg hrvatskog naroda koji živi u BiH. Idem u novu ali zapravo nastavljam istu službu biskupa, samo kao mostarsko – duvanjski biskup. Idem u Mostar radosno, mirno, odlučno, bez straha i poletno, biti duhovni pastir tamošnjem narodu“ poručio je biskup Palić, objavila je Zadarska nadbiskupija.

U zahvali tamošnjem župniku, biskup Palić je podsjetio da je trenutno 38 svećenika Janjevaca koji zauzeto pastoralno djeluju diljem svijeta. Zahvalio je janjevačkim obiteljima na svjedočanstvu vjere i pouzdanja u Gospodina, da su unatoč teškim životnim okolnostima Janjevci radosni i otvoreni životu. Potaknuo je puk na molitvu za duhovna zvanja.

Podsjetimo,biskup Ratko Perić objavio je na stranicama Biskupije da je preuzimanje biskupske službe u Mostaru, dogovorno s novim biskupom Petrom, predviđeno na blagdan Uzvišenja sv. Križa, i na obljetnicu posvete katedrale Marije Majke Crkve, 14. rujna ove godine.  

Treba dodati da je 14. rujna 2017. - upravo na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa biskup Ratko obilježio 25 godina svoga biskupovanja, jer je upravo na taj blagdan 1992. u Neumu zaređen za biskupa. U rujnu će, prigodom predaje pastiskog štapa biskupu Paliću, napuniti 28 godina biskupovanja, nakon čega odlazi u zasluženu mirovinu. I biskup Palić će taj blagdan zasigurno pamtiti, jer je to trenutak njegova preuzimanja službe u Mostaru.