Nova županijska vlast tek dogodine?

Skupština HNŽ-a, vlast, koalicija
Ne samo da nije poznato kad će se uspostaviti vlast, nego se čak ni ne nazire datum idućeg zasjedanja zakonodavne vlasti HNŽ-a, piše dnevni list.
- Stvarno ne znam kad ćemo održati iduću sjednicu. Nema nikakvog političkog dogovora, pa je sve nepoznato. Prvo ćemo sačekati da se poslože 'kockice' na višim razinama, a tu su i praznici, rekao je Ramiz Jelovac, koji je u prošle četiri godine predsjedao Skupštinom. Iako nije želio precizirati kad bi se uopće mogla očekivati iduća sjednica, ne očekuje da će se dogoditi u skorije vrijeme, a pitanje je hoće li je i biti u prosincu. Prvi razlog je nepostojanje političkog dogovora, a drugi je taj da je kalendar u dvanaestom mjesecu ispunjen praznicima. Tako je i jučer bila hidžretska nova godina koju su slavili muslimani. Zatim već za petnaestak dana slijede božićni blagdani, a potom i novogodišnji, tako da su u totalnom "zeitungu" s vremenom.

Naznake koalicije

Ali, kada su u pitanju kadrovske križaljke i kompromisi oko nove vlasti, onda se već naziru neke naznake, a koje smo još ranije i navodili.
Prema ranijem pisanju i odvijanju stvari, HDZ-u je najbliža "devedesetka", dok je SDA, bar kako se može iščitati iz pregovora s viših razina, najbliža SDP-u.
Ove četiri stranke, u slučaju koalicije, imale bi ukupno 23 ruku, što je i više nego dostatno pri formiranju vlasti za koju je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 20 ruku.
Pregovora po tom pitanju nije bilo u posljednje vrijeme i očekuju se idućih dana. Kontakata između HDZ i SDA je bilo ranije još nakon izbora, ali bez ikakvih zaključaka, te je samo dogovoreno da ne bi trebalo biti većih promjena. Prema tome, mjesto predsjednika Skupštine pripalo bi Bošnjacima, dok bi mandatar Vlade bio Hrvat. Iako o imenima službeno nije bilo riječi, glavni kandidat za predsjednika Skupštine je Ramiz Jelovac iz SDA, a za premijera Denis Lasić iz HDZ-a.

Spominju se imena

Kad su u pitanju ostale funkcije, najneizvjesnije je oko izbora srpskog člana Predsjedništva, budući da Klub srpskog naroda ima samo dva predstavnika u Skupštini, Zoru Dujmović iz HDZ-a BiH i Vesnu Saradžić iz SDP-a. Ne postigne li se međustranački dogovor oko toga, srpska dopredsjednica Skupštine će se izvlačiti iz "šešira". Kad je u pitanju hrvatski član Predsjedništva, na tom mjestu se spominje Tomislav Martinović iz HDZ-a, bivši županijski ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, što je naš list već i ranije pisao.

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a

HDZ BiH 10
Denis Lasić, Nives Rotim, Đuro Prkačin, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Ivka Babić, Valentina Aleksić, Zdravko Jakiša, Magdalena Pažin i Zdravko Rajič

SDA 5
Ramiz Jelovac, Zijat Mušić, Šerif Špago, Edin Obradović, Nusret Gosto

SDP 5,
Aner Žuljević, Semiz Čilić, Mirsad Ljeljak, Nermin Dizdar i Vesna Saradžić

HDZ 1990. 3
Diana Zelenika, Luka Faletar i Ilija Cvitanović

SBB BiH 3
Huso Obradović, Osman Macić, Anel Kljako

SBiH 2
Safet Omerović, Adis Bubalo

NSZRZB 1
Tomislav Perić

HSP 1
Živko Budimir

dnevni list