Njemačka zaklada izdvojila 85 000 KM za financiranje projekata mladih u 9 hercegovačkih gradova

Za tu namjenu izdvojeno je 85 tisuća maraka, a u sklopu ovog programa napravit će se i jedna "mini turneja" po Hercegovini tijekom koje će se obići devet gradova.

"Imat ćemo prezentacije po srednjim školama u Jablanici, Konjicu, Širokom Brijegu, Posušju, Grudama, Čitluku, Čapljini, Ljubuškom i Stocu nakon čega će slijediti seminar na kojem ćemo educirati učenike kako napisati projektnu aplikaciju te ih kasnije podržati u realizaciji njihovog prvog projekta", kazao nam je Ermin Numić, programski koordinator. On nadalje navodi da sami projekti nisu ograničeni po određenoj temi, no važno je da su vezani za razvoj, ne samo jedne mlade osobe, nego više njih te da od tog projekta ima koristi i lokalna zajednica.

Fond će biti otvoren tijekom cijele godine. Početkom svakog mjeseca se sastaje povjerenstvo koje odlučuje koji će se projekt podržati, a koji neće. A za onaj koji se podrži, bit će izdvojeno 4000 maraka. Numić ističe da mogu aplicirati pojedinci i neformalne grupe, ali i nevladine omladinske organizacije.

"Ono što je posebno kod ovog fonda, jest da mi preferiramo mlade koji dolaze iz manjih gradova", izjavio je Numić.

Inače, ovo je već treća godina da se ovaj projekt realizira. Iako se pokazao uspješnim, Numić je kazao kako je, ipak, jako malo projekata vezano za problem nezaposlenosti.

"Uzimajući u obzir da je u BiH trenutačno više od 50 posto mladih nezaposleno, upravo kroz ove projekte mi želimo mlade usmjeriti da se uhvate tih problema koji su ključni", kaže Numić, ističući kako zaklada već od sljedeće godine planira izdvajati po 3000 eura za projektne ideje, a najuspješniji će dobiti tu sumu kako bi mu pomogla u pokretanju vlastitog biznisa.

"Učenici pomažu život" je organizacija koju su 1993. godine spontano osnovali njemački učenici s ciljem da pomognu svojim vršnjacima u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. "Mnogi pričaju, mi poduzimamo nešto!" bio je njihov slogan na početku kada su organizirali akcije prikupljanja pomoći i na taj način pokazali da i mladi mogu učiniti zaista mnogo.

dnevni list