Njemačka tvrtka zapošljava u Prozor-Rami 60 djelatnika

Dan općine Prozor - Rama, investicije

Uz Malu Gospu i Dan općine Prozor-Rama u toj su sredini najavljene nove investicije njemačke tvrtke koja u doglednom razdoblju planira uposliti 60 djelatnika, te je potpisan i sporazum o suradnji.

“Lijepo bih vas sve pozdravila i svim stanovnicima općine Prozor-Rama poželjela sretan Dan općine. Kazala bih prije svega nešto o tome što je motiv da firma GS Holding iz Regensburga investira u općini Prozor-Rama. Mi smo danas suočeni s velikom turbulencijom na polju dobavljanja metalnih dijelova, a isto se osjeća i u ostalim industrijama. Veliki je pritisak na firmama iz Kine, od kuda se nabavljala većina materijala zbog jeftinoće. Ugovore koje trenutno nude ti ponuđivači ne možemo realizirati", kazala je Snježana Köpruner, vlasnica i direktorica tvrtke GS Holding GmnH iz Regensburga, prenijeli su lokalni mediji. 

Govoreći o rastu tvrtke u Travniku kroz 17 godina, istaknula je da se mnogo bržem rastu u Prozor-Rami.

“Imamo tvrtku u Travniku, koja je krenula s 52 radnika i prihodovala oko 400 tisuća eura. Danas je to firma s 430 uposlenika s prihodima od 18 milijuna eura. Međutim, kapaciteti su nam tamo postali mali. Tražili smo gdje bismo mogli ulagati i slučajno sam došla u Ramu. Ideja i pomisao se rodila kada smo dobili posao za jednog velikog njemačkog investitora, a jedan svećenih iz Rame mi je rekao da upravo ovdje postoje tvornica gdje su se prije radili bicikli te da misli da bi to bilo odlično mjesto za još jedan pogon. U posljednjih godinu dana sam u stalnom kontaktu načelnikom s gosp. Jozom Ivančevićem i pomoćnikom načelnika Josipom Juričićem i moram priznati da je bilo teško odlučiti se investirati u Rami. Prolazeći kroz Ramu na putu iz Zadra, ovaj predio mi se uvijek činio mračnim i da gotovo nema ljudi. Upravo zbog toga je ovo jedan veliki izazov, nadam se da ćemo Ugovore što prije završiti te početi s realizacijom projekta”, navela je.

Kazano je da će u početnoj fazi koja bi trebala biti realizirana krajem 2021. i početkom 2022. godine biti uposleno 36 djelatnika, a svi radovi će se odvijati u prostoru od 2000 m2. Kroz sljedećih devet mjeseci se očekuje porast uposlenih od 60. Da travnički GS Holding ima ozbiljne namjere pokazuje i treća faza, kroz koju se tijekom 2023. godine planira izgradnja posebnog kampusa u kojem bi se objedinili proizvodnja, istraživanje i razvoj. 

Osim potpisivanja sporazuma danas je u toj općini održana svečana sjednica Općinskog vijeća, otvorena nova zgrada općine i spomenik Tvrtku. Prikazan je i film u kojem su sažeto prezentirani radovi u Općini. Sam načelnik je kazao da se unatoč pandemiji ozbiljno radilo, o čemu svjedoče brojni započeti i već dovršeni projekti na području općine.