Zbog poplava, brojni domaći gosti odustaju od ljetovanja u Neumu

potres, Neum, Neum, sezona, ljetovanje, HRS, Neum, brodovi, Neum, hoteli, platformaši
...odlukama mogu ugroziti sve napore da se Neum pretvori u jedno elitno turističko odmaralište, to je u posljednje vrijeme i najčešći odgovor predstavnika lokalne vlasti i turističkih djelatnika u Neumu kada s njima analizirate sve ono što je učinjeno i što se očekuje od špice turističke sezone u jedinom bh. gradiću na moru.

Zabrinuti djelatnici

To u "Božijim rukama" prije svega se misli na vremenske prilike koje slijede, ali i činjenicu da da su nedavne katastrofalne poplave u Bosni i Posavini već ostavile ogroman trag u pogledu (ne)dolaska većeg broja domaćih gostiju u srpnju i kolovozu. Naravno, kao i svih ranijih godina veliki broj domaćih gostiju iz unutrašnjosti BiH trebali su doći u Neum, ali zaokupljeni svim tim svojim nedaćama i stradanju imovine u poplavama mnogi će odustajati od ljetovanja.

Za većinu tih napaćenih ljudi i obitelji ljetovanje će se pretvoriti u mukotrpan rad i brigu oko toga kako sanirati štetu na njihovoj imovini.

Ono što ne ovisi o višoj sili za Neumljane je, nažalost, u nekim ljudskim rukama daleko od ovoga grada koje su odlučile da, primjerice, u špici turističke sezone u Neum skoro do pred same hotele uplove dva ratna broda turske mornarice. Već je poznato kako su i same najave uplovljavanja tih brodova ( u razdoblju od 15. do 18. srpnja) izazvale ogromno protivljenje i gorčinu svih Neumljana, počev od samih stanovnika pa do nevladinih i turističkih udruga i naravno lokalne vlasti.

Stoga su ovdašnji turistički djelatnici složni u ocjeni da takva ogromna plovila mogu biti samo kontraproduktivna za neumski turizam. Isto tako, lokalna vlast i turistički djelatnici složni su u ocjeni da se nikako ne mogu složiti s tim da je uplovljanje ratnih brodova ustvari "korak širenja prijateljstva BiH i Turske".

Trudimo se. ali ...

"Nažalost, Neumljani su opet primorani trpjeti štetu koju će im donijeti i ostaviti svi ti ratni brodovi. "Zbog tih nedavnih poplava već se vidi pad bookinga s domaćeg tržišta za srpanj i kolovoz. I dijaspora će sada više novca slati za pomoć svojim ljudima stradalima u poplavama, a što će se, nažalost, osjetiti na planu rezervacija i dolazaka na ljetovanje u Neum. To je poseban problem jer se zna kako spranj i kolovoz čine više od 70 posto od ukupnog prometa ostvarenog tijekom sezone u Neumu", govori za Večernji list Davor Krešić, menadžer prodaje hotela "Sunce" u Neumu i dodaje kako se čine i dodatni napori da se na neki način saniraju štete od pada bookinga za srpanj i kolovoz na domaćem tržištu. Stoga su se odlučili na jači angažman u Sloveniji gdje je ovog vikenda i jedno izaslanstvo turističkih djelatnika iz Neuma. U suradnji s Turističkom agencijom HNŽ-a i Turističkom agencijom "Relax" glavni je cilj jača prezentacija turističke ponude općine Neum i last minute bookinga sa slovenskog tržišta.

Stoga se turistički djelatnici iz Neuma nadaju kako će slovensko tržište uspjeti nadomjestiti sve ono što će se zbog objektivnih razloga tj. poplava dogoditi oko pada broja domaćih gostiju u špici turističke sezone. Već je poznato kako su lokalne vlasti u Neumu već na vrijeme odradile neke projekte na uređenju plaža i okoliša u Neumu s novim šetnicama i sadržajima za domaće i strane turiste.

Večernji list