Zaustavljena gradnja marine u Neumu

marina neum, Neum, gradnja
Projekt je zaustavljen zbog protivljenja općine Neum, Oćinsko vijeće ga je odbacilo zbog navodnog onečišćenja okoliša i smanjenja prostora za plažu, a 1,5 milijuna KM (oko 6 mil. kuna) odobrenih iz federalnog proračuna preraspodijeljeni su na druge proračunske korisnike. Kompanija Ecoplan Mostar je nakon pobjede na javnom natječaju 2015. godine izradila i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH dostavila idejno rješenje pristaništa i marine u Neumu, kojim je predviđeno uređenje obalnog pojasa u dužini od 400 metara, širine 120 metara, na potezu od hotela Sunce do Gradskog parka u Neumu.

Glavni cilj je bio urediti zapušteni prostor obale gdje se nalaze devastirani objekti odmarališta, urediti gradski trg i približiti gradski javni prostor moru. Također, planirano je trajno rješavanje problema smještaja lučke kapetanije, carine i granične policije u Neumu, te vezivanja čamaca stanovništva. Nakon zaustavljanja projekta Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija rekli da su ponovno pokrenuli aktivnosti za dobivanja okolišne dozvole pri čemu su Ministarstvu okoliša i turizma dostavili Studiju prethodne procjene uticaja na okoliš radi dobivanja okolišne dozvole.

Ponovo su predstavljene sve prednosti realizacije ovog projekta koji od velikog turističkog i ekonomskog značaja za jedini BiH grad na moru, ali i za cijelu državu. Iz ministarstva su rekli da je projekt izgradnje marine Neum prerastao u političko pitanje koje više nije u nadležnosti ministarstva.

ABCportal.info