FOTO  NEUMSKO LJETO Održana tradicionalna manifestacija "Oj kamenu rodni moj"

Folklor Neum
neum.ba

U Neumu je 21.8.2021. održana 13. po redu večer hrvatskog folklora pod nazivom “Oj kamenu rodni moj” koja je u sklopu manifestacije “Neumsko ljeto 2021.”. Smotra je započela tradicionalnim defileom svih izvođača šetnicom dr. Franje Tuđmana. Tu su već izvođači svojim nošnjama i pjesmom privukli pažnju svih nazočnih, te ih primamili na plažu hotela Zenit gdje je bio središnji događaj i nastupi.

Na ovogodišnjoj smotri nastupili su domaći izvođači, kao i brojni gosti:  Neumske mažoretkinje, Gradska glazba iz Metkovića, HKUD Lindžo iz Neuma, HKUD Hutovo iz Hutova, HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, ŽVS Ive iz Ivanić Grada, Ansambl Bojmija iz Gevgelija, HKD Napredak iz Knina, HKUD Sveti Ante iz Dretelja-Čapljina i HKUD Hercegovac iz Širokog Brijega.

Voditeljica programa, Višnja Spajić, je na samom početku pozdravila okupljeno mnoštvo na plaži hotela Zenit, te pozvala načelnika općine Neum, Dragana Jurkovića, da se obrati svima prisutnima.
Načelnik je pozdravio sve goste i izvođače koji su došli iz raznih krajeva BiH, Hrvatske, Makedonije i dr. Načenik Jurković je istaknuo kako mu je izuzetno drago da je tu po prvi puta u svojstvu načelnika općine Neum, te da mu je izuzetno drago da se jedna ovakva manifestacija održava upravo u Neumu. “Zadovoljstvo je vidjeti kako se čuva tradicija i kultura našega kraja, i to je nešto što nikada ne smijemo izgubiti ni zaboraviti”, rekao je načelnik.

Tijekom bogatog programa kojeg su izvođači pripremili i prikazali neumskoj publici pod otvorenim, zvjezdanim nebom, prisutnima se kratko obratio i jedan značajan gost, a to je Danijel Šota.
Šota je organizator Vinkovačkih jeseni koje su jedan od najvećih i najpriznatijih kulturno – folklornih događaja u regiji.
Voditeljica je istaknula povezanost istog nacionalnog hrvatskog bića iz svih krajeva iz kojih su došli.

Posjetitelji su mogli uživati u pjesmi, plesu, nošnjama, pokretima i običajima mnogih krajeva u kojima žive Hrvati. Svoje oduševljenje nastupima i svim prikazanim publika je jasno pokazala gromoglasnim pljeskom kojeg je upućivala izvođačima.

Ovaj događaj održan je u organizaciji KUD-a Lindžo iz Neuma, a pod pokroviteljstvom Općine Neum.

Cjelokupni program je završio uz spektakularni vatromet koji je obasjavo neumsku obalu i sve njezine posjetitelje.