FOTO  Neum: Osnaživanje zdravlja žena u BiH

Neum, Kraljica Katarina Kosaca
...od JDC/Susan G.Komen, udruga "Novi pogled" Mostar u suradnji s našom malom, a sudeći po današnjim rezultatima snažnom OO Zajednicom žena HDZ BIH "Kraljica Katarina Kosača" Neum.

Mobilni mamograf bio je lociran ispred Doma zdravlja Neum, dok su se predavanje i mjerenje tlaka i šećera odvijale u prostorijama Doma zdravlja. Uvjet za pregled bila je blagovremena prijava, te su prednost imale žene s navršenih 40 godina i dalje, bez prethodnih onkoloških liječenja, tj. pregled nije bio namijenjen pacijenticama kojima je već prije dijagnosticiran karcinom dojke.

Mamografski pregled, mjerenje tlaka i šećera obavilo je 70 žena, što predstavlja krajnje zadovoljavajući broj pregleda,
obzirom na položaj Neuma i prometnu izoliranost, što je velika prepreka kod svih,a osobito kod preventivnih pregleda.

Karcinom dojke je i dalje tabu tema u našem društvu i naše iskustvo govori da žene i dalje treba osvještavati i educirati. Zanimljivo je da je većini žena koje su se danas pregledale u Neumu - ovo prvi mamografski pregled. No, i današnji odaziv i velika zainteresiranost žena u Neumu, tako i u drugim mjestima, pokazuje da bi žene radile češće pregled da im je dostupan", kazala je Nela Hasić, regionalna direktorica WHEP-a(program osnaživanja zdravlja žena).

Maja Memić, predsjednica udruge „Novi pogled" preporučila je svim oboljelim ženama da se jave u udrugu.