Neizvjesnost oko nabavke ogrijeva za zimu u općinama Čapljina, Stolac, Neum i Ravno

ogrijev, drva, šuma, krađa, krađa drva , ilegalno preko granice , Mostar, drva, ogrijev, drva, ogrijev, zima, ogrijev, drva, ogrijev, kupovina, drva, ogrijev, drva, nestašica

Već je prvo zahlađenje zabrinulo mnoge žitelje južno- hercegovačkih Općina Čapljina, Stolac, Ravno i Neum koji će muku mučiti kako bi riješili pitanje, ili bolje rečeno problem, grijanja preko zime. Problem je u skupom ali istodobno i nedovoljnim količinama određenog ogrjeva među kojima su svakako drvo i ugalj. Kako u ovim Općinama skoro da uopće i nema „ normalnog “ drveta za ložiti ta vrsta ogrjeva godinama dolazi iz gradova u Republici Srpskoj. No, zbog velike potražnje u oba entiteta te naravno i prekomjerne sječe i preostalih zaliha po šumama drveta, iz RS-a je i ranijih godina bilo sve manje a prema prvim najavama ove bi ga zime moglo skoro i nestati. To bi stvorilo ogromne poteškoće u spomenutim Općinama na jugu Hercegovine, čiji su žitelji godinama ovisni o drvetu iz manjeg BIH entiteta. Stoga je i cijena drveta za ogrjev za mnoge na ovom području zaista traumatična a zbog niza čimbenika sve bi ove zime moglo biti još i gore.

Za jedan prostorni metar drveta iz RS-a čapljinci su ranijih godina plaćali od 80 do 90 KM a sve ovisno jeli drvo kao „ cjepanica “ i „ ćutuk “ ili je pak već iscijepano. Zbog spomenutog problema, nedostatka drveta i poskupljenja prijevoza, trgovci drvetom iz RS-a za ovu zimu najavljuju i cijenu od 100 KM po jednom „ metru “. To će biti pravi šok za sve građane koji prakticiraju drvo kao ogrjev. “ Punih pet dana prikupljamo drvo da bi natovarili jedan manji kamion i iz Ljubinja ga dovezli ovdje u Čapljinu. Uskoro nećemo imati što posjeći pa ne znam kako će sve to izgledati. Na putu do Čapljine imamo razne troškove a nerijetko nas kažnjava i policija pa se sve to mora uračunati u cijenu drveta. Vjerujte da i cijena od 100 KM za nas nije dovoljna, ali moramo paziti i na naše kupce. “- požalio nam se jedan trgovac drvetom iz Ljubinja koji danima dežura na prilazu veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine kako bi prodao manji kamion drveta. Zbog skupoće drveta mnogi već tragaju za alternativnim vrstama ogrjeva za zimu među kojima je i ugalj iz Mostara ili pak Srednje Bosne. No, zbog pratećih troškova prijevoza do Čapljine i susjednih Općina Stolac, Ravno i Neum i cijena uglja je ove godine dosta veća u odnosu na ranije godine. Za tonu uglja do sada je trebalo izdvojiti stotinjak KM a tu su još i troškovi prijevoza pa se na kraju sve to znatno poveća. Za ovu zimu najavljuje se veća cijena uglja. Stoga je na kraju mnogima (pre)ostalo da se griju na klima uređaje i tako povećavaju svoje račune za struju. “ Računali smo cijene svih vrsta ogrjeva i najisplativiji su klima uređaji jer mjesečno nećemo potrošiti toliko struje koliko bi nam otišlo drveta ili pak uglja.“ - ističe čapljinac Mladen J. koji se odlučio za grijanje na klimu. Njegov će primjer slijediti mnogi čapljinci, ali i stanovnici susjednih Općina.

Frano Matić, VL | CAportal.info