NAJPOZNATIJA ŠPILJA U BiH Vjetrenica nominirana za listu UNESCO-a

Špilja Vjetrenica
Edi Kevrić

U prvih pet mjeseci ove godine Špilju Vjetrenica posjetilo je gotovo šest tisuća posjetitelja, a uz domaće goste, najbrojniji su bili posjetitelji iz Njemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj posjeta je gotovo identičan, s tim da je broj turista veći u odnosu na prošlu godinu, ocijenio je u razgovoru za Fenu Davor Baković, vršitelj dužnosti ravnatelja Javnog poduzeća Vjetrenica.

Dodaje kako ih posebno raduje da nakon pandemije covida-19 ponovno imaju veći broj stranih posjetitelja te da su to tradicionalno gosti iz Njemačke, Češke, Poljske, Velike Britanije, uz naravno jaku dobru posjećenost domaćih gostiju.

Govoreći o samoj ponudi, Baković ističe kako je uz obilazak špilje, u ponudi i Biospeleoški muzej Vjetrenica, zatim Info edukativni Centar, adrenalinsko-avanturistička tura Veliko jezero, kao i nova, proširena usluga, u vidu biciklističkih izleta koje nude svojim posjetiteljima.

“Cilj nam je proširiti turističku ponudu, međutim, isto tako voditi računa o održivosti zaštićenog krajolika Vjetrenica s obzirom na vrijednosti koje zaštićeno područje ima. Bitno je naglasiti da se trudimo posjetiteljima približiti bogatstvo cijele općine Ravno, jer uz Vjetrenicu Općina posjeduje bogatu i heterogenu kulturno-povijesnu baštinu, gastronomiju i ljepotu krajolika”, kaže Baković.

Što se tiče cijena ulaznica, napominje da je cjenik u 2023. godini promijenjen, odnosno uvećan za 5 KM, no da se uvijek trude izlaziti u susret svima uz određen popust.

Vjetrenica je nominirana za uvrštavanje na UNESCO-vu listu, čime bi postala prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih krajolika u BiH, a Baković naglašava kako je cijeli taj proces u tijeku.

“Mi se kao zaštićeni krajolik Bosne i Hercegovine trudimo djelovati u skladu s prihvatnim kapacitetom okoliša, poštujući ekološke, geološke, biološke i estetske vrijednosti koje Vjetrenica ima. Sukladno tome, raduje nas što smo prepoznati u tom smislu i od strane UNESCO-a i vjerujem da će cijeli proces uskoro biti gotov”, zaključio je v.d. ravnatelja Javnog poduzeća Vjetrenica.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Podjednako je zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.