Na YouTube postavljen film o stradanju fratara i puka u Hercegovini pod nazivom „Kosti smiraj traže“

pobijeni fratri

Pored toga, kako bi bio dostupan i najširoj javnosti od danas  je (11. studenoga) na YouTube postavljen dokumentarni film „Kosti smiraj traže".  https://www.youtube.com/watch?v=AyOfViusuqc

Nekoliko tjedana planirano preliminarno istraživanje Valića jame ispod Crne Ljuti u Gornjem Gracu, općina Široki Brijeg, konačno je obavljeno u srijedu, 6. studenoga 2013., u popodnevnim satima. Ovo je druga jama na području Gornjeg Graca čije istraživanje organizira Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće" u suradnji s Povjerenstvom za otkrivanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg, tragajući za tijelima dvojice franjevaca koje je na tom području 1945. godine pobila partizansko-komunistička vojska. Prema kazivanju svjedoka, dvojica franjevaca posljednji su put viđena kod prvih kuća u Gornjem Gracu i odatle im se izgubio svaki trag. Također, prema svjedočenju jednog dalmatinskog partizana početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji se u ona zlokobna vremena nalazio na tom području, dvojica franjevaca odvedeni su iz Grabove Drage prema Gornjem Gracu, a nedugo zatim pobijeni su i bačeni u jednu jamu pored konjskog puta Grabova Draga - Gornji Gradac. Kako za obje jame vrijedi navedeni opis, tako je bilo nužno istražiti i jednu i drugu.  Kao i istraživanja prve jame kod Džadića kuća u Gornjem Gracu, i ovaj su put istraživanje proveli vrijedni pripadnici Gorske službe spašavanja Mostar, iskoristivši idealno vrijeme za silazak u jamu i njezino ispitivanje. Speleolozi GSS-a Mostar utvrdili su oblik i dubinu jame (oko 25 metara), te stanje i dimenzije njezinog dna (otprilike 4 x 3 metra). Također, utvrdili su kako je dno jame prekriveno velikom količinom kamena visine oko jednog metra, tako da će u nastavku istraživanja biti nužno ukloniti taj kamen, te na taj način utvrditi nalaze li se ispod njega ljudski ostatci. Ponovni silazak i radovi na dnu Valića jame planiraju se u najskorije vrijeme, svakako prije zime, ukoliko to dopuste vremenske prilike.     

Na svojoj posljednjoj sjednici Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg i Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće" donijeli su odluku postaviti na YouTube dokumentarni film koji govori o njihovom dosadašnjem četverogodišnjem (kad je riječ o Povjerenstvu), odnosno sedmogodišnjem (kad je riječ o Vicepostulaturi) radu na području Općine Široki Brijeg, tako da će i najšira javnost od danas moći pogledati taj film. Radi se o dokumentarnom filmu pod naslovom „Kosti smiraj traže", s prijevodom na njemački jezik, urađenom u koprodukciji Povjerenstva i Vicepostulature, za koji scenarij potpisuje Velimir Mabić, a režiju Velimir Mabić i Marko Mandić. U nešto manje od pola sata trajanja filma, čelni ljudi Povjerenstva i Vicepostulature govore o svom radu i problemima s kojim su se pritom susretali i još uvijek susreću, a pored toga u  filmu se pojavljuje i nekoliko svjedoka olovnih vremena zločina i stradanja Hrvata. Kroz cijelu filma protežu se igrane scene u kojima se pojavljuje mlada imaginarna Širokobriježanka koja priča o užasu II. svjetskog rata i njegova poraća, težini odrastanja širokobriješke siročadi u pravilu bez očeva, te masovnim stradanjima širokobriješkog puka. Dojam je da su igrane scene dale poseban „štih" ovom vrijednom dokumentarnom uratku i dodatno ga obogatile. Inače, dokumentarac „Kosti smiraj traže" urađen je krajem srpnja 2012. godine u prigodi upriličenja prvog pokopa žrtava partizansko-komunističkog zločina u Širokom Brijegu (do tog trenutka ekshumirano su bile 42 žrtve u Širokom Brijegu, a danas je taj broj gotovo četiri puta veći). Vrijedno je spomenuti da je to bio prvi masovni i javni pokop te vrste u Herceg-Bosni.  

Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća

Općine Široki Brijeg