Na području HNŽ-a nema gripe, ostalo neutrošenih cjepiva

gripa
...ali su zabilježena oboljenja slična gripi, doznaje Fena od direktora Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Eniza Čolakovića.

Po njegovim riječima, najveći broj takvih slučajeva prijavljen je na području općine Konjic. Iz te općine tijekom prosinca 2015. godine zaprimljene su 244 prijave takvih slučajeva, a u prvih dvadesetak dana ovog mjeseca 98 slučajeva. Starosna dob oboljelih bila je od 30 do 64 godine.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a pozvao je tim povodom, posebno kronične bolesnike, da se obrate cijepnim centrima na području grada Mostara, ali i u drugim općinama u HNŽ-u, kako bi primili vakcinu.

Istaknuo je kako je Ministarstvo zdravstva HNŽ-a osiguralo 1650 vakcina protiv gripe, a prema zadnjim podacima, 130 vakcina još nije utrošeno i to uglavnom na području grada Mostara.

Osim što bi bila šteta da propadne tih 130 vakcina, Čolaković napominje kako je spomenuta vakcina i najdjelotvornija protiv gripe.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, ustvrdio je kako je ona uglavnom mirna. Kazao je kako je registriran jedan broj oboljelih od vodenih kozica (zarazna dječja bolest uzrokovana varicella zoster virusom), a što je, smatra on, normalno stanje.

Čolaković je iznio podatak kako je u protekloj godini zabilježeno 638 oboljelih od vodenih kozica, i to najviše na području Mostara (469), a prvih dvadesetak dana siječnja zabilježeno je 62 slučaja oboljelih, i uglavnom se radi o djeci.

Napomenuo je kako je svrab ili šuga (parazitska bolest površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei) u opadanju.

- U odnosu na prethodne godine, kada je brojka oboljelih od ‘šuge' dosezala 300, protekle godine Zavod je zabilježio 195 takvih slučajeva. Bolest dakle postepeno opada, a edukacijama i prevencijom pokušat ćemo sljedećih godina taj broj još smanjiti - poručio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Eniz Čolaković.

Fena