MOSTAR Modalitet o životnim stilovima i zdravlju mladih primjeniti na cijelu FBiH

Okrugli stol zdravlje mladih
FMONZ

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija BiH (UNFPA), u Mostaru je održan okrugli stol o temi 'Sveobuhvatno obrazovanje o zdravlju mladih u Federaciji BiH'.

Cilj okruglog stola je prezentacija dosadašnjih iskustava u provođenju obrazovanja o zdravim životnim stilovima i zdravlju mladih u osnovnim školama u Sarajevskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji, te dogovor o modalitetima integriranja ove teme u obavezne odgojno-obrazovne programe i u drugim županijama u Federaciji BiH.

Okrugli stol je okupio predstavnike županijskih ministarstava obrazovanja i prosvjetno-pedagoških zavoda, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za populaciju i razvoj, te istaknute stručnjake i educirane nastavnike koji realiziraju ove teme u okviru nastavno-obrazovnog procesa.

Ukazano je na neophodnosti uvođenja obaveznog sveobuhvatnog obrazovanja o zdravlju mladih u odgojno-obrazovne programe osnovnih škola u Federaciji BiH, koristeći pozitivna iskustva u provođenju ove edukacije u Sarajevskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji Goražde.

Pomoćica federalnog ministra obrazovanja i znanosti Nadija Bandić istaknula je da će se Ministarstvo, u skladu s koordinirajućom ulogom koju ima u oblasti obrazovanja, zalagati za provođenje ovog programa na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je posvećeno programima koji osnažuju izuzetno ranjivu skupinu našeg društva, mlade i adolescente na putu njihovog suočavanja sa životnim izazovima, kako bi im pomoglo, davanjem pravovremenih i korisnih informacija i kontinuiranom edukacijom o njihovom sveobuhvatnom zdravlju, da dosegnu fizičku, intelektualnu i emocionalnu zrelost, te da se opredijele za ispravne životne izbore", kazala je pomoćnica Bandić.

"UNFPA u BiH nastavlja podržavati vlasti u BiH da osiguraju mladima jednak pristup obrazovanju o zdravim životnim stilovima koje je u skladu s međunarodnim standardima, poštujući njihovo pravo na najviši mogući standard zdravlja i donošenje odgovornih životnih odluka", kazao je predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.