Zijah A. Sokolović u NP Mostar

Mostarska liska, np mostar, Zijah Sokolović , np mostar
...u Narodnom pozorištu Mostar gostuje u srijedu, 3.10. u 20 sati. Sokolović će u "Studiju 64" izvesti program "LIJEVO DESNO GLUMAC": program kao predstava, predavanje, team building, radionica. Premijera u prostoru i vremenu: 50 godina umjetničkog rada za 50 godina umjetničkog života. Cijena ulaznice je 3,50 KM za sve, a napominjemo da su u "Studiju 64" samo 64 mjesta, pa požurite po svoju ulaznicu na blagajnu Narodnog pozorišta Mostar!

"LIJEVO DESNO GLUMAC" je bio u Simbex-u, Phoenix-u, Plivi, DM-u, Telekomu, IBM-u, Pax
Polički vrhu, PMI Forumu, KOGLu, Forum NANSEN-u, INFOSIT-u, Nivei, Agrokoru, Libusoft cicomu, Mercatoru, Gorenju, Kongresu urologa, Kongresu pedijatara, Narodnom pozorištu Mostar, Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, Narodnom pozorištu Kragujevac, Pozorištu Prijedor, Rocheu,
Microsoftu, Genertu, Novom poduzetniku, Policijskoj Akademiji u Zagrebu, Comtradeu, Unioru,
Weishauptu, Phoenix Farmaciji... Trajanje predstave, predavanja, team buildinga, radionice je 90 do 120 minuta.

William Shakespeare je rekao "Teatar je ogledalo stvarnosti", Antonen Arto je rekao "Stvarnost je ogledalo teatra". Ako se u teatru pojavljuju glumci, onda je logično, da se i u stvarnosti pojavljuju glumci. Naša stvarnost je teatar u kojem svi mi imamo i igramo svoje uloge. Aristotel je rekao "Teatar čine Vrijeme, Prostor i Radnja". Ali i naš život čine Vrijeme, Prostor i Radnja. Naša stvarnost je veliki teatar. Miroslav Krleža je rekao "Gluma postoji sama za sebe. Može se upotrebljavati u teatru, na filmu i televiziji, ali se može upotrebljavati i u stvarnosti". Naša stvarnost, naš život je proizvodnja i igra javnih i ličnih uloga. Zijah A. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni "glumci u svom teatru" i da mogu biti umjetnici u svom životu. Ako svoje životne "date okolnosti prve dramske radnje" analiziraju teatarski "objektivno".

ULAZNICE
Ulaznice su u prodaji po cijeni od 3,50 KM. Radno vrijeme blagajne je radnim danima od 9 do 14 sati, na dan izvedbe od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

ZIJAH A. SOKOLOVIĆ - LIJEVO DESNO GLUMAC:
U teatarskoj strukturi rada, prvo, postoji pisac teksta. Onda režiser, koji će režirati tekst u formu teatarske predstave. Režiser, na osnovu čitanja i analize teksta, odredi "prvu dramsku radnju", koja određuje ideju njegove buduće predstave. Čitajući zajedno tekst, na probama, režiser i glumci "objektivno" traže u tekstu elemente te ideje kao potvrdu "prve dramske radnje". Ti elementi ideje se kriju u "datim okolnostima", koje određuju i objašnjavaju tok dramske radnje u predstavi, karaktere likova i njihove reakcije i promjene u mišljenju ili osjećanju. Traženje, pronalaženje i analiza "datih okolnosti", koji potvrđuju i određuju "prvu dramsku radnju" je vrlo važan proces u stvaranju buduće predstave. Onda, režiser i glumci odlaze u prostor, na pozornicu, i povezujući scenu po scenu, iz teksta, grade ideju "prve dramske radnje".

Glumačka i teatarska sredstva mogu biti "subjektivna", jer je to stil igre koju odredi režiser, a koji glumci moraju da razumiju, da bi pronašli glumačka sredstva i u svojoj glumačkoj igri to pokazali gledaocima. Kroz to "subjektivno", gledaoci bi trebalo da vide i razumiju ideju "prve dramske radnje". Taj proces traženja, analiziranja, povezivanja scena iz teksta u smislenu cjelinu "pokazivanja ideje u prvoj dramskoj radnji" je umjetnost. Teatarska umjetnost! Vrijeme i Prostor od prve čitaće probe do Radnje, premijere predstave, je put u umjetnost! Glumci u tom procesu postaju mogući umjetnici. Jednom napravljena, u ponavljanju, reprizama, predstava se u igri i tekstu ne može i ne smije mijenjati, jer se time mijenja i "prva dramska radnja"! Stvarnost je teatar. I mi u svojoj stvarnosti nemamo "obaveze", nego imamo uloge. Svaka naša uloga ima svoje "date okolnosti".

Svaka "data okolnost" pripada nekoj "prvoj dramskoj radnji". Svaka "prva dramska radnja" ima svog režisera i pisca. "Prva dramska radnja" u stvarnosti, može biti "život". Ili "brak". Ili "posao". Ili "djeca". "Prva dramska radnja" može biti i "godišnji odmor" ili "jutarnje kupanje" ili "gledanje fudbala" ili "kafenisanje" ili "trač". Da li naš "život" kao "prvu dramsku radnju" razumijemo objektivno ili subjektivno u "datim okolnostima"? Da li u svakodnevnom životu "prvih dramskih radnji" i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst "nemam vremena" ili "ako budem imao vremena" ili "ako nađem vremena"?

Dođite i saznajte: srijeda, 3.10. u 20 sati, Narodno pozorište Mostar, "Studio 64"