Zdravstvo u HNŽ-u u financijskoj dubiozi od 120 milijuna maraka

KBC Mostar

Najveći problem u funkcioniranju zdravstvenog sustava su upravo financije koje su nedostatne da se pokriju svi troškovi koje prave zdravstvene ustanove.

Raspodjela sredstava

Ministar zdravstva HNŽ-a dr. Mladen Bošković je kazao kako se problemi u zdravstvu akumuliraju zadnjih dvadeset godina te da je došlo do kritične točke kada se više ti problemi ne mogu gurati pod tepih, kao što je to dosad bila praksa.
- Nažalost, situacija je bremenita i jako složena u svakom pogledu, ali mislim da za ove probleme moramo naći rješenje i donijeti zaključke koji će biti na tragu rješavanja problema u zdravstvu. Najveći problem su financije i moramo biti realni i funkcionirati s onim što imamo u ovome trenutku, ali na jednim drugim osnovicama, kazao je Bošković.

Moraju se naći, navodi, modusi s financijskim sredstvima kojima raspolažemo, a da možemo pružiti zdravstvenu zaštitu svakom našem osiguraniku i svakom građaninu naše županije.
Skupštinski zastupnik SDP-a Aner Žuljević kazao je da je financijska situacija u zdravstvu alarmantna te da se dugovi bolničkih subjekata svaki dan gomilaju i da se tome pod hitno treba stati u kraj.
- Zdravstveni sustav u našoj županiji producira nekontrolirane troškove i ovom sjednicom želimo pokrenuti pitanje odgovornosti za zaustavljanje produkcije nekontroliranih troškova, uvođenje određenih racionalnih mehanizama i postizanje odgovornosti svake od institucija, počevši od Zavoda zdravstvenog osiguranja, do upravnih odbora bolnica, menedžmenta i na kraju Skupštine HNŽ-a kao osnivača svih bolničkih institucija. Svatko ovdje ima svoju verziju istine, no nitko nema pravo pobjeći od odgovornosti, kazao je Žuljević.
Razlog ovolikih dugovanja Žuljević vidi u tome što raspodjela novca koje bolnice dobivaju od Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ- a nije bila adekvatna, te
kako su se unutar bolnica zapošljavali ljudi preko stranačkog poligona te da je zadnjih godina došlo do velikog nerazmjera između nemedicinskog i medicinskog osoblja unutar zdravstvenih institucija.

- Nitko ne može pobjeći od odgovornosti, ovaj sustav koji imamo sad nikako nije dobar i pitanje je vremena kad će on pasti. Gledajući na dugovanja koje bolnice imaju, samo je pitanje vremena kad će se čitav sustav urušiti. Ako se isti ne zaustavi, za dvije godine imat ćemo zdravstvene institucije koje neće moći građanima pružiti adekvatnu skrb, kazao je Žuljević.
Najveća dugovanja, s obzirom i da je najveća medicinska ustanova u županiji, napravio je KB Mostar čija dugovanja iznose oko 62, 5 milijuna maraka, od kojih više od 26 milijuna maraka su dugovi prema dobavljačima lijekova.

Bolnice u gubicima

Ravnatelj KB-a Mostar dr. Ante Kvesić je kazao kako je glavni problem ove ustanove pravni aspekt koji se nikad nije riješio tako da ova ustanova još uvijek djeluje po Statutu iz Herceg Bosne te da županije, suosnivači bolnice, još nisu usvojile novi statut po kojoj bi ova ustanova radila.

Razlozi dugovanja, navodi Kvesić, uzorkovani su preseljenjem KB-a u novi objekt te uvođenje novih metoda liječenja koje nitko ne plaća.
- Svake godine mi pravimo 15 milijuna zdravstvenih usluga koje ne možemo ni od koga naplatiti, kazao je Kvesić.

Kad je u pitanju RMC "Dr. Safet Nujić" glavni problem ove ustanove su tužbe djelatnika koje stižu na naplatu, iako je kolektivni ugovor iz 2000. godine, na osnovi kojeg se tužbe presuđene, prije nekoliko mjeseci proglašen neustavnim.
- U zadnje dvije godine smo samo za isplatu sudskih presuda dali 2,7 milijuna maraka, što je uvelike utjecalo na naše poslovanje, kazao je ravnatelj bolnice dr. Zlatko Guzin.

Jučerašnjoj sjednici nazočili su direktori bolnica i domova zdravlja, čelnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i Zavoda za javno zdravstvo te predstavnici Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu na području ove županije.

Na sjednici je, između ostalog, kazano kako nijedan sustav zdravstva u svijetu ne posluje pozitivno, ako posluje samo ekonomski, te da se osim ZZO-a moraju iznaći i drugi izvori financiranja te da treba provesti mjere racionalizacije u organizaciji zdravstvenog sustava i u financiranju.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list