Zbog Međugorja najbolji dječji kardiokirurzi dolaze u Mostar

KBC Mostar
Upravo jedna takva inicijativa se rodila nedavno kada je u posjet Međugorju boravio poznati svjetski dječji kardiokirurg dr. Vittorio Vanini. Preko hercegovačkog franjevačkog provincijala fra Miljenka Šteke organiziran je sastanak s Upravom SKB-a Mostar na kojem se razgovaralo o mogućnostima pokretanja dječje kardiokirurgije u Mostaru. Razgovori su nedavno nastavljeni u Beču, a s dobrim vijestima u Mostar se vratio ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić,javljaju iz KBC Mostar

Sastanak u Beču
- Dogovoreno je da šaljemo četiri liječnika na školovanje. Ići će u Milano, a školovanje jednog će platiti talijanski prijatelji, dok će troškove za ostala tri liječnika pola troškova snositi SKB Mostar, a pola naši partneri. Radi se o velikom iskoraku jer bi za četiri godine trebali imati tim koji se sastoji od jednog dječjeg kardiokirurga, dva dječja invazivna kardiologa i jednog anesteziologa - rekao nam je dr. Kvesić nakon povratka iz Beča. Osim ovoga, postavlja se pitanje i opreme za operacije, odnosno, njezine nabave. - Imamo opreme sasvim dovoljno, nedostaje nam za kardiokirurgiju još oko 200.000 KM opreme što nije mnogo za jedan takav posao. Samo treba kadar, ljude naučiti raditi - poručuje dr. Kvesić. Dio tima ili ovoga projekta će biti i dr. Goran Đuzel, prvi čovjek mostarske kardiokirurgije.

Prve operacije
- Prolazit će se edukacije, tu smo da pomognemo ovaj projekt koliko možemo. Ovo je iznimno važna stvar za nas jer ne samo da ovo nemamo u BiH, nego i Hrvatska većinu ovih pacijenata šalje u strane zemlje. To dovoljno govori o tome što bi značilo imati jedan jaki tim dječjih kardiokirurga. To bi imalo regionalno značenje - smatra Đuzel. Prvi u Italiju ide mladi kardiokirurg Tomislav Cvitković. On bi 1. ožujka iduće godine trebao početi svoj put školovanja za dječjeg kardiokirurga. - Proces traje četiri godine i trebao bi raditi u Milanu, Bergamu i Monzi. Svi smo svjesni koliko je ovo važno za bolnicu u Mostaru, koliko se ulaže u cijeli projekt i stoga ćemo dati svoj maksimum kako bi sve bilo završeno na vrhunskoj razini - rekao nam je Cvitković koji bi za nekoliko godina trebao biti prvi dječji kardiokirurg na ovim prostorima. I dok mladi kadrovi SKB-a Mostar stječu znanje i iskustvo, u međuvremenu bi trebale početi prve operacije na srcu kod djece u Mostaru. - Dr. Vanini je obećao kako će u Mostar doći besplatno operirati i moramo biti spremni za to, ovom stručnjaku stvoriti uvjete da radi. Do sada je Kardiokirurgija napravila više od 800 operacija na otvorenom srcu. Prije nekoliko godina to je izgledalo nemoguće. Danas pričamo već o dječjoj kardiokirurgiji, što dovoljno govori koliko se brzo razvijamo. Ubrzo ćemo imati i ove operacije u Mostaru - poručio je dr. Ante Kvesić.