FOTO  ZAVIRILI SMO Otvorena galerija od 300 milijuna KM u središtu Mostara

Otvorenje galerije the Hub of fine arts
Hercegovina.info

Večeras je upriličeno službeno otvorenje galerije 'HUB' na mjestu gdje je nekada bila galerija 'Aluminij', te smo iskoristili priliku i zavirili u prostor gdje se nalaze skupocjena umjetnička djela.

Uoči otvorenja prisutnima su se obratili direktor 'Aluminija' Amir Gross Kabiri, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, te predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Kabiri je istaknuo kako vidi neiskorišten prostor za investicije u gospodarstvo, ali i na kulturnom planu. Stoga je ovaj 'HUB' jedan vid koraka prema Europi i svijetu, jedan moderan prostor koji imaju svi drugi veći gradovi.

Inače, puni naziv galerije je 'The Hub of Fine Arts', te je tržišna vrijednost iste, odnosno djela koja su postavljena, procijenjena na 300 milijuna KM.

Prilikom otvorenja, Kordić je zahvalio Kabiriju što na ovaj način pozicionira Mostar na svjetsku mapu umjetnosti, ali na svemu onome što radi na polju gospodarstva. "Vjerujem da je većina stanovništva upoznata da MTA grupacija u posljednjih godinu dana pomaže Mostar na raznim poljima - kulturi, sportu, gospodarstvu, te se nadam kako ćemo zajednički graditi jednu ljepšu i bolju budućnost".

Čović je istaknuo kako i ovim projektom Mostar u posljednje vrijeme postaje otvoreniji, te se diže sa onog dna gdje je bio ne tako davno. "U posljednje vrijeme se ne govori toliko o Mostaru kao gradu slučaju. Digli smo se sa dna i nastojimo preći na drugi kolosijek gdje ćemo biti primjer drugim sredinama kako da krenu naprijed".

U detalje izložbenih slika posjetitelje je uvela kustosica Danijela Ucović, kazavši da je kolekcija 'The Hub of Fine Arts' jedan manji dio veće kolekcije MTA fondacije koja je nastala prije 70 godina.

"Djela su uglavnom fokusirana na stvaralaštvo s prve polovice 20. stoljeća jer upravo su se u tom razdoblju događale revolucionarne promjene u stvaralaštvu, ali i kolektivu. Na tom potencijalu leži naša kolekcija jer su ti pokreti utjecali na prošlost, sadašnjost i budućnost", istaknula je Ucović.

U kolekciji su zastupljeni talijanski futuristi, francuski postimpresionisti i fovisti, španjolski kubisti, njemački ekspresionisti i američki apstraktni umjetnici koji prikazuju bogatstvo i kreativne izazove prve polovice 20. stoljeća.

Postavka u novootvorenoj galeriji je jedna od najznačajnijih na Balkanu kada je riječ o modernoj umjetnosti, a okuplja neka od najznačajnijih imena povijesti umjetnosti. Galerija bi za javnost, odnosno za sve zainteresirane posjetitelje trebala biti otvorena u narednom tjednu tijekom cijelog dana.