FOTO  Zahvalnica Matičnoj službi Grada Mostara povodom Dana matičara

Mostar, dan matičara, zahvala

Na akademiji prisustvovalo je više stotina predstavnika općinskih i gradskih matičnih službi.Izražena je želja da obilježavanje Dana matičara postane tradicija i da se na sljedećoj svečanosti okupe svi, njih 450 koliko ih ima u FBiH.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara ukazao je na značaj matičnih službi u procesu reforme javne uprave i napredak koji je evidentiran u oblasti građanskog stanja.Podsjetio je da je 12. svibnja 2012. godine stupio na snagu Zakon o matičnim knjigama u FBiH, a da je na isti datum dvije godine poslije pušten u rad Jedinstveni središnji magični registar FBiH.- Stoga, ovaj datum nije slučajno odabran - istakao je Čampara. Naglasio je da je organiziranjem matičnih službi i njihovim elektronskim povezivanjem u jedinstvenu bazu podataka, FBiH, kao entitet, ispunila jednu od obveza BiH u vezi s uspostavom i održavanjem bez viznog režima, a što u konačnici proistječe iz Mape puta BiH za pristup Europskoj uniji.

Predstavnike općinskih i gradskih matičnih službi pozdravila je i šefica Odjela za međunarodnu zaštitu Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice u BiH Stephanie Woldenberg. Ona je ukazala na problem osoba koje žive bez pravnog identiteta. Kazala je da jedno od sedam djece u svijetu nisu registrirani tijekom rođenja i nemaju rodni list.

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice matičarima koji su svojim doprinosom pomogli razvoju matičarske djelatnost u Federaciji BiH. Za korektnu i vrlo uspješnu suradnju u procesu provedbe Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH, postignute rezultate i doprinos matične djelatnosti, Zahvalnicu je uručena i Azri Batlak - Grad Mostar, šefici Službe za opću upravu i gradska područja Gradske uprave Mostara.