FOTO  Zaboravljeni biser Hercegovine

Bunica zimi

Prošle godine je ovoj lokaciji donekle i vraćen stari sjaj, tako da je Bunica ponovno postala prelijepo okupljalište ljudi. Na plažama se moglo vidjeti nekoliko stotina ljudi, a bili su postavljeni i štandovi za popiti neko piće ili kavu, kao i štandovi za jela sa roštilja. Građani su ove godine u iščekivanju da li će se prošlogodišnja priča ponoviti i ove godine, što bi itekako obradovalo sve građane, a posebice one koji Bunicu pamte kao jednu divnu lokaciju, koja se poistovjećivala s biserom Hercegovine, piše dnevni-list.ba.

Prvi izbor Mostaraca
Naime, ovu divnu oazu mnogi bi željeli vidjeti onakvu kao nekada.

Ono što građani iniciraju jeste postavljanje korpi za otpatke i kontejnera na Bunici, a posebice jer dolazi lijepo vrijeme kada će ovo mjesto opet biti posjećeno.

Na Facebook stranici ‘Mostarski crnjaci', fotografija Bunice je mnoštvo korisnika ove društvene mreže ostavila bez daha, a pojedini su na komentar ispod slike naveli kako bi postavljanje korpi za odlaganje otpadaka bio dobar potez.

"'Kao mali sam se kupao svaki dan tamo. Iz Hodbine sam inače, ali sam se preselio u Zagreb. Predivno je bilo, ali kada sam došao prije 2 godine, zaprepastio sam se, no, od prošle godine je to malo bolje, jer se ipak malo uredilo'. ‘Divno mjesto, treba ga čuvati!'", neki su od komentara.

Prije rata, Buna i Bunica su, uz Nertvu, bile prvi izbor Mostaraca u onim vrućim ljetnim danima. Na Buni su se i nalazile prve ljubavi, a uz rijeku se znalo provoditi duge noći uz pjesme i gitare. Danas to je neka druga priča, zapuštena je prljava.

Godinama, zbog svog mirnog toka i ugodne temperature Bunica je bila učiteljica mnogih plivača, a obavezno male raje iz okolnih naselja i grada Mostara.

Mnogi su, dok su bili mladi, više voljeli tu doći s društvom, kupati se, ali i prespavati, ispod neba. Oni koji je pamte kao takvu, kažu, kako ih srce zaboli kada je vide zapuštenu.

Potencijal za razvoj
Područje Rekreacijskog centra Buna prostire se na 11 hektara, a godinama je bilo posjećeno i omiljeno izletište Mostaraca, ali i stranih gostiju, posebno kampera.Vikendom se na Bunici znalo okupiti i do 10 tisuća izletnika, koji su znali uživati u čistoj vodi i prirodnim ljepotama.

Rekreacijski centar Bunica nekada je bilježio posjete i do 5000 kupača dnevno. Zbog ljudske, ali i nebrige gradskih vlasti, sjajni dani ovog lokaliteta ostali su u prošlosti ali ipak, pored svega, Bunica još ima solidnu posjetu, što je samo dokaz da itekako ima potencijala za razvoj ovoga Rekreacijskog centra, ali i dovoljno razloga za posjetiti ga.