ZABAVA ZA SVE UZRASTE Folklorna društva iz više regija obogatit će bjelopoljsku ljetnu noć

Folklor Bijelo polje
Hercegovina.info

Ove godine kulturno - umjetničko društvo (KUD) 'Bijelo Polje' kroz svoje planirane aktivnosti obilježava 75 godina postojanja i aktivnog rada na očuvanju i njegovanju tradicije kulture naroda i narodnosti grada Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine. Tim povodom će KUD 'Bijelo Polje' Potoci dana 6.8.2023.g. (nedjelja) od 20:30 sati, organizirati –9. Internacionalni festival folklora 'Bjelopoljski dani folklora –Mostar 2023' na igralištu O.Š. 'Bijelo Polje' u Potocima.

Na festivalu se očekuje učešće oko 250 sudionika folklornih ansambala i vokalnih solista, iz cijele BiH, kao i Albanije, Bugarske, Palestine, te Vas ovim putem pozivaju da ih kao dobronamjerni i gostoljubivi domaćini dočekate toplinom duše i punim tribinama na igralištu O.Š. 'Bijelo Polje'. "Dođimo i podržimo sve sudionike festivala folklora, izvornog stvaralaštva i tradicionalne sevdalinke koji će predstaviti svatko na svoj način  igru i pjesmu svog kraja i svoje zemlje.

Poštovani sugrađani Vašim prisustvom, zahvalimo se predstavnicima kulture iz zemalja Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, te predstavnicima Palestine koji su po prvi put  sa svojim folklornim ansamblima došli u našu zemlju i koji su uzeli učešća na ovogodišnjem festivalu", navode organizatori.

Nastupit će članovi i članice kulturno - umjetničkog društva (KUD) 'Sevdah' (Bužim), GKUD 'Lukavac' (Lukavac), KUD 'Bijelo Polje' (Potoci, Mostar), folklorni ansambl iz Palestine, Centar za kulturu Drač (Albanija), folklore ensamble 'Ognenite' (Bustmanci, Sofija), HKUD 'Izvorna grupa - Goranci' (Mostar), KUD 'Podvelež' (Podvelež), vokalni solisti KUD-a 'Bijelo Polje' Adi Mrgan, Sena Habibija, te izvorna pjevačka grupa KUD-a 'Bijelo Polje'. Specijalni gost večeri je Hamza Šantić, a bit će održan i izbor miss folklora. Ulaznica za posjetitelje je 5 KM.

Ove godine pored festivala folkora u Bijelom Polju su u tijeku i aktivnosti oko utemeljenja 'Sekcije žena Bijelo Polje' koje će na svoj način pored navedenog festivala dati doprinosa radu KUD 'Bijelo Polje', kao i stvoriti što bolje pretpostavke oko formiranja i obnove rada U.G. - Udruženja žena 'Bijelo Polje', koje je prije nekoliko godina prestalo sa radom i aktivnostima. 

Iz KUD-a 'Bijelo Polje' napominju da je za ove aktivnosti oko rada i aktivnosti 'Sekcije žena Bijelo Polje' potporu u samom radu i organizaciji sekcije, dala i Europska unija, te organizacije kao što su 'LINK4 corporation' te LDA Mostar i sve žene ćlanice Kulturno - umjetničkog društva, kao i partneri 'Sekcije žena Bijelo Polje', i to: UŽ. 'Most' Jablanica, JU KC Mostar Sjever, TUS Potoci, MZ Bijelo Polje, O.Š. 'Bijelo Polje', O.Š. Vrapčići i Udruženje ljubitelji sevdaha 'Sevdalinka' Vogošća.