VLASNIŠTVO GRADA Ovo su mogući kandidati za čelne pozicije javnih mostarskih poduzeća

Gradsko vijeće Grad Mostar
hercegovina.info

U idućim mjesecima vodstvo Grada Mostara namjerava zavesti red u upravama javnih poduzeća, koja su u vlasništvu Grada, piše 'Dnevni list'.

Nakon nedavne sjednice Gradskog vijeća na kojoj je usvojen novi plan zajedničke komunalne potrošnje, rečeno je da poduzeća u ovome trenutku nemaju kapacitet za realizaciju plana. Novi koncept uređenja još uvijek se krije od javnosti, ali se na njemu intezivno radi, potvrdio je nakon nedavne sjednice Vijeća gradonačelnik Mario Kordić. 

"Radimo na tome. U idućih mjesec dana ćemo imati konkretne poteze. Isprika moja svima onima kojima ovo predugo traje. Stvarno se radi o jednom delikatnom problemu", rekao je tom prigodom. Imenovanja nadzornih odbora odmah nakon konstituiranja Gradskog vijeća naznačena su kao prioritetna. Odluka o vršenju ovlasti usvojena je prije dva mjeseca, međutim stvari se do danas nisu pomjerile prema naprijed.

Nužne promjene

Jedno javno poduzeće danas je u stečaju, drugo je pred kolapsom i živi od novca koji za opstanak izdvaja ne samo Grad, već i viši nivoi vlasti. Uzrok ovakvog  stanja je pandemija covid-a 19, ali to nije jedini problem.

"Godine nepostojanja Vijeća učinile su svoje. Oni su tehnološki jako zaostali. Kadrovski su loše posložena ta poduzeća. Ono što je definitivno do sada bio problem je to što smo uvijek imali dupliranje posla koja obavljaju javna poduzeća", rekao je Kordić nakon nedavne sjednice.

Na početku mandata najavio je da će se na rukovodeće funkcije u javnim poduzećima birati najkvalitetniji stručnjaci bez obzira na politička opredjeljenja. Neki od sadašnjih direktora davno su trebali biti umirovljeni, ali nisu jer zbog nepostojanja Gradskog vijeća nisu mogli biti imenovani njihovi nasljednici. O problemima s kojim se suočavaju ova poduzeća Kordić je govorio i prije dva dana u programu televizije N1.

"Nemamo puno razloga da bismo bili zadovoljni funkcioniranjem javnih poduzeća. Činjenica jeste da ta poduzeća već neko vrijeme su prepuštena sama sebi i da nisu imali podršku iz VIjeća. Neke odluke nisu mogli donositi. Njihovi statuti su još iz 2012, što je dovelo do novih problema. Uz sve navedeno, oprema je zastarjela, tehnološki su na niskoj razini… 

Sve je to izazvalo ljutnju građana. I to je jedan od razloga zašto ćemo uskoro raditi reorganizaciju, kako bismo mogli isporučiti uslugu onakvu kakva treba. U kasi imamo dovoljno novca za funkcioniranje tih poduzeća. Na jesen ćemo dočekati sve to. To je zahtijevan posao, jer su neka poduzeća u stečaju. Sve navedeno je dodatni razlog otežanog funkcioniranja. Svjesni smo što treba napraviti. Potrebno je što više struke uvesti. I aerodrom se bori sa svojim problemima, ali se ipak nadamo svjetlu na kraju tunela", rekao je Kordić.

Kandidati

Tragom najava o 'pospremanju' koje se planira za jesen, novinari 'Dnevnog lista' pokušali su doznati informaciju više o kandidatima za vruće fotelje.

Predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara Miroslav Grubišić najozbiljniji je kandidat za dolazak na čelo J.P. 'Parkovi'. Goran Barbarić, inače uposlenik u bankarskom sektoru najbolje kotira za funkciju ravnatelja 'Mo parkinga', dok je aktualni ravnatelj Vodovoda Mile Puljić navodno imao namjeru na istu funkciju 'progurati' svog sina, što ipak nije realno za očekivati.

Ravnatelj ispostave Vodovoda na istočnoj obali Grada Mili Huseinagić odlazi u mirovinu, a odavno se špekulira da bi na njegovo mjesto mogao glavni tajnik SDA HNŽ Almir Ačkar.

Umjesto Abdurahmana Bećirovića koji je do sada bio ravnatelj J.P. 'Deponija', očekuje se dolazak Mirhada Grebovića, diplomiranog inžinjera građevine. Čelni ljudi SDA žele da na čelu J.P. 'Komunalno' ostane Esad Pobrić.