Vještak potvrdio: Bebe u Mostaru je ubila bakterija

skb mostar

Tužiteljstvo HNŽ-a zaprimilo je nalaz vještaka u kojem se navodi da je uzrok smrti svih beba koje su prošlo ljeto preminule u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru bakterija klebsiella pneumonija, doznaje Dnevni list od izvora bliskih Tužiteljstvu HNŽ-a.

Zaraženih beba sveukupno je bilo osam, a četiri su preminule - dječaci iz Mostara 16. i 21. kolovoza, dječak iz Drvara 10. rujna, djevojčica iz Stoca 23. kolovoza. Iz bolnice su na konferenciji za tiksak tvrdili da su bebe uz bakteriju imale i „druge teške dijagnoze", no nalaz vještaka, kako saznajemo - potvrđuje da je bebe ubila upravo bakterija.

Čeka se nalaz

Postupajući tužitelj u ovom predmetu Milan Ristić u utorak nam je u telefonskom razgovoru kazao da se nalaz vještaka očekuje ubrzo, a na naš pismeni upit od srijede o saznanjima da je nalaz ipak stigao i da potvrđuje da je uzrok smrti beba bakterija jučer i prekjučer nije odgovorio. Prije mjesec dana Ristić je naveo da se čeka upravo nalaz vještaka, na temelju kojega će se odlučiti o daljnim potezima Tužiteljstva.
O smrti beba u Mostaru prvi je pisao upravo naš list, koji je sve vrijeme i u kontaktu s roditeljima umrlih beba. Istina o kojoj smo pisali, a koju su iz bolnice demantirali potvrđena je kada su federalni inspektori zdravstva izvšili nadzor u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, te utvrdili da je osam preminulih beba bilo zaraženo bakterijom klebsiella pneumonija, od čega su četiri preminule.

Krili infekciju

Rezultat obdukcijskoga nalaza preminulog dječaka iz Drvara u javnosti nije objavljen, no sudeći prema nalazu vještaka, i tog dječaka je ubila opasna bakterija.
Podsjetimo, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru duže od mjesec dana je demantirala da ima infekciju u bolnici, a u javnost je izlazila s informacijom da je sve sterilno, u isto vrijeme održavajući interne sastanke o infekciji klebsielle.
Međutim, donijeli smo i pismene dokaze - nalaze dvaju dječaka kod kojih je klebsiella pneumonija nađena u krvi. Bilo je to presudno da županijski ministar zdravstva pozove federalne inspektore u bolnicu.
Između ostalog, oni su ustanovili da su sve prijave o zaraženim bebama Zavodu za javno zdravstvo HNŽ poslane isti dan - 27. rujna.