Veliki zaokret u HNŽ: Hrvatske stranke će tražiti obrazovanje, policiju…

...veliki zaokret oko raspodjele dužnosti koji će uključivati i značajne rotacije na nekoliko razina, piše Večernji list. Uz izvršnu vlast, među kojima je i policija, također će se inzistirati na rotacijama i na pozicijama u pravosuđu.Predstavnici, prije svega, HDZ-a BiH zatražit će da Hrvatima pripadnu pozicije najvažnijih resora u Vladi.

To je prije svih mjesto ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta na kojem su u posljednja dva mandata bili bošnjački predstavnici. Ovo ministarstvo ima najveći proračun i vrlo je značajno u pogledu očuvanja vitalnih nacionalnih interesa, ne samo u oblasti obrazovanja nego i kulture te javnog informiranja. Otkako se dogodila promjena na čelu ovoga ministarstva ugašeno je nekoliko medija na hrvatskome jeziku, što je bila izravna posljedica zatvaranja financijskih ventila za njihovo financiranje. No, najveća će se bitka voditi upravo za preuzimanje čelnih pozicija u Tužiteljstvu HNŽ-a, odnosno uprave policije i policijske uprave Mostar, piše Večernjak.

U posljednjih trinaest godina, otkako je započela ‘reforma' na čelu Tužiteljstva u HNŽ-u, jednoj od najmoćnijih pozicija, sjede bošnjački predstavnici, a aktualni je Nijaz Mehmedbašić kojemu mandat završava u veljači sljedeće godine. Iako se u pravosuđu, navodno, ne gleda na nacionalni balans jer kadrove bira VSTV, svejedno je na čelu Županijskoga suda u Mostaru Mladen Jurišić kojemu također mandat istječe u studenom sljedeće godine. Hrvatski predstavnici očekuju da se na čelu te dvije dužnosti rotiraju hrvatski, odnosno bošnjački djelatnici zbog važnije dužnosti u Tužiteljstvu.

Slično je stanje i u raspodjeli policijskih pozicija. Nakon provedbe reforme unutarnjih poslova, pozicija policijskog ravnatelja je neusporedivo važnija nego što je ministrova, a na ovoj poziciji je također u zadnja dva mandata bio bošnjački policijski dužnosnik. Aktualnom ravnatelju Amiru Begiću također istječe mandat, a na njegovu poziciju će doći Dragan Brkić. Ako se Vlada i ne složi o njegovu imenovanju, konačna je odluka neovisnog povjerenstva koje ga je jednoglasno predložilo na ovu dužnost. Hrvatske predstavnike u vlasti ne zanima pozicija ministra unutarnjih poslova u novom sazivu županijske Vlade