FOTO  Večer za pamćenje: Sidran, Goran Milić, Divanhana... sutra u NPM-u, uz besplatan ulaz

Večer za pamćenje: Sidran, Goran Milić, Divanhana... sutra u NPM-u, uz besplatan ulaz
Promocija će biti održana u petak, 17. 11. u 18 sati u Narodnom pozorištu Mostar, ulaz je besplatan. Promocija je svojevrsni performans u kojem će o knjizi, uz autora, govoriti i Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović, Adnan Rondić, nastupa i Divanhana, a sve to uz besplatan ulaz!

"Drago nam je i radujemo se što napokon dolazimo i u Mostar! Oko 'Čuvarkiće' se stvorio jedan pokret. Do sada je na promocijama s nama bilo na tisuće ljudi, nadamo se da će biti puno i u Narodnom pozorištu Mostar. Mislim da je ovo bestseller, za godinu dana je prodano oko 4000 knjiga, i nisam se ni ja tome nadao. Sav prihod od prodaje knjige ide u humanitarne svrhe. Knjiga je napisana nepretenciozno - u 'Čuvarkući' su kratke priče, moja osobna zapažanja, s istinitim likovima - jer niko od nas nije s Marsa pao, svi smo imali zajedničke trenutke... Radujemo se susretu s Mostarcima, ulaz je besplatan, svi su dobrodošli i pozivam sve da dođu", kaže autor Tarik Đođić.

Tarik Đođić je rođen 1966. godine u Prnjavoru, bosanskom gradiću poznatom kao Mala Europa zbog velikog broja različitih nacionalnih skupina koje su u njemu živjele. Godine 1986. došao na studij prava u Sarajevo, gdje i danas živi. Godine 2011. otvorio Facebook profil, lajkao firmu u kojoj radi i koju voli pa momentalno zamrznuo virtualne aktivnosti. Godine 2015. razbio nos na godišnjem odmoru, spuštajući se niz tobogan. Povreda je iziskivala mirovanje, a mirovanje želju za pisanjem. Reaktivirao Facebook profil i počeo objavljivati priče, pričice, note i crtice o dobrim ljudima, koje je cijeli život tražio i pažljivo slušao. Godine 2016. uz podršku prijatelja i čitalaca, i kad je vidio šta se sve objavljuje kao knjiga, odlučio priče uknjižiti...

Koliko je zanimanje za knjigu govori i podatak da je već skoro rasprodano i četvrto izdanje "Čuvarkuće", koju je objavio Buybook iz Sarajeva. Novinar Goran Milić o knjizi: "Rijedak miks emocija, nostalgije, djetinjstva, opisa jedne male sredine i života u kojemu se svi mogu prepoznati. Iz maloga u veće, iz većega u univerzalno. Impresivna je, nakon svega što se dogodilo njegovoj obitelji i sredini iz koje je potekao, Tarikova suptilnost u razlikovanju pojedinačnih i kolektivnih odgovornosti za Dobro i Zlo. Ako se u nekim drugim državama tako ne razmišlja, u Bosni i Hercegovini je to imperativ".

Promocija u Narodnom pozorištu Mostar je deseta u BiH, a prva u Hercegovini. Ulaznice za promociju u Narodnom pozorištu Mostar možete preuzeti na blagajni NPM-a.

Napominjemo i da je u subotu, 18.11. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar na repertoaru predstava "Ćelava pjevačica" Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčija, u sklopu evropske manifestacije Noć teatra - Noć teatra Bosne i Hercegovine. Ulaz je besplatan, a ulaznice također preuzimate na blagajni NPM-a.