Vatreno mostarsko otvorenje prve izložbe u čast povijesnoga uspjeha Hrvatske u Rusiji

Izložba, Mostar
Očekivano kada su hrvatski Vatreni u pitanju, svečano otvorenje izložbe fotografija Ljeto vatreno, značilo je traženje mjesta više u Galeriji Aluminij. Autorom odabranih 36 fotografija Drago je Sopta, službeni fotograf Hrvatskoga nogometnog saveza, a riječ je o uopće prvoj izložbi koja tematizira lanjski povijesni doseg hrvatske nacionalne nogometne vrste na Svjetskomu nogometnom prvenstvu.

- Ta nas činjenica ispunjava neskrivenim ponosom - komentira direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka, ističući kako Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar ovakovim ''športskim'' izložbama čine bitan iskorak i prema publici koja ne bi pratila uobičajeni galerijski rad.

- Otvaramo vrata promatranju kulture kroz drugi objektiv. Zadaća fotografije jest ovjekovječiti trenutak, a ako je ona vrhunskom ''uhvatit'' će i emociju toga trenutka. Drago Sopta ne samo da je odgovorio zadaći ovjekovječivanja emocije na način dostojan povijesnoga uspjeha Vatrenih, nego k tomu napravio je i onu maestralnu s Vrsaljkom na hrvatskoj zastavi koja je izrasla u divovski znamen sinovljevske ljubavi prema domovini. Ona ne govori tisuću riječi! Ne! Ona govori devet milijuna riječi, po jednu za svakoga Hrvata koliko nas je rasutih po svijetu - kazao je Juka, poručivši kako ne čudi autorova odluka da taj prvi put bude u Mostaru, znajući kako se Vatrene u hrvatskomu nacionalnom korpusu BiH drži na pijedestalu, kako se s njima i diše i gromoglasno pjeva i plače.

Izložba je otvorena u sklopu Mostarskoga proljeća - Dana MH Mostar, a pohodilo ju je i visoko izaslanstvo HNS-a, predvođeno potpredsjednikom Antom Kulušićem. Riječima Zlatka Dalića opisan kao dobri duh Saveza, Zorislav Srebrić, nadahnuto se obratio okupljenim poklonicima hrvatske reprezentacije, a domaćinski je pozdrav, podsjetivši na povijesne značajke mostarskoga športa, uputio i počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović.

Posebno oduševljenje, pak, izazvala su video javljanja Luke Modrića i Šime Vrsaljka koji su pozdravili mostarske navijače i zahvalili Sopti na predanosti njegovu radu. Njegove fotografije bilježe one izazovno dramatične, ali i one anegdotske trenutke s terena, razgolićuju emociju igrača te svjedoče eksploziju nacionalnoga oduševljenja tijekom zagrebačkoga dočeka po povratku s ruske odiseje.

- Zahvaljujem svima koji su mi omogućili ovu izložbu u Mostaru. To mi je osobno jako bitno jer su moji roditelji iz Hercegovine. Ovdje se osjeća ta emocija. Znate, kada ste na terenu, kada radite, ne stignete razmišljati. Naravno, tužni ste ako momčad gubi, radosni ste ako pobjeđuju, ali da bi nastale dobre fotografije, moraš biti usredotočen čak i u najvećemu slavlju, jer ako želiš ''ubosti'' fotku, ne stigneš se grliti, veseliti, niti sam fotkati s njima. Za Vrsaljkovu sam fotku iste sekunde znao kako je to fotka prvenstva - izjavio je Sopta za brojne medijske kuće koje su pohodile otvorenje Ljeta vatrenog.

Izložbu je otvorenom proglasila hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, a športska novinarka Tanja Vučić-Tomić u kataloškomu predgovoru ocijenila kako ''jedna od najljepših športskih priča u povijesti hrvatskoga športa, ispričana kroz objektiv Drage Sopte, stavlja neizbrisiv pečat na povijesne hrvatske trenutke u Rusiji''. Voditeljica programa i glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković istaknula je kako se Matica, predstavljanjem Dalićeve knjige i ovom izložbom, željela još jednom nakloniti povijesnomu uspjehu hrvatskoga športa i hrvatske nogometne vrste.

- Rijetki su trenuci kao oni koje su nam Vatreni priredili prošloga ruskog užarenog ljeta, trenuci koji zauvijek ostaju u povjesnicama i želimo taj duh nacionalnoga ponosa održati živim - komentirala je Brkić-Milinković, pozdravivši i mladoga gitaristu Matu Milićevića koji je galerijsku publiku pretvorio u raspjevane navijače, izvedbama Mi smo prvaci i Lijepa li si.

Izložba fotografija koje svjedoče majstorstva Modrića, Lovrena, Mandžukića, Perišića, Subašića, Kramarića i ostalih ostaje otvorenom do 24. svibnja, uz besplatan ulazak.

Inače, Drago Sopta (Zagreb, 1970.) fotografijom se bavi od sredine 1990-ih. U Jutarnjemu je listu radio od 1998. godine, a 2007. prešao u agenciju Cropix, neumorno bilježeći sve nastupe hrvatske nogometne vrste na europskim i svjetskim prvenstvima, ovjekovječivši i najsjajnije hrvatske trenutke na Olimpijskim igrama. Početkom 2013. postaje službenim fotografom HNS-a. Dobitnikom je triju nagrada Hrvatskoga zbora športskih novinara, i to 2003. za najboljega športskog fotoreportera, a 2009. i 2018. za najbolju športsku fotografiju godine. U izboru Međunarodne udruge športskih novinara, osvaja visoko 4. mjesto za fotografiju Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi.