FOTO/VIDEO  Ušli smo u nekadašnji Titov zrakoplov, evo kako izgleda

Douglas DC 6B Titov zrakoplov
Hercegovina.info

Organizatori Red Bull cliff diving događaja u Mostaru otvorili su vrata za medije službenog zrakoplova. Zrakoplovom Douglas DC-6B stiglo je 26 skakača i skakačica koji će sudjelovati na natjecanju u ekstremnim skokovima sa Starog mosta, a tijekom današnjeg dana otvorena su vrata zrakoplova za medije koji su mogli razgledati i zabilježiti unutrašnjost.

Inače, svojevremeno je ovim zrakoplovom letio nekadašnji predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, te je imao i svoje posebno mjesto u ovoj letjelici i to u prednjem dijelu. 

Douglas DC-6B je ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls, dragulj u impresivnoj kolekciji letjelica smještenih u Hangaru-7 u Salzburgu, gdje ga od milja zovu 'Diva'.

Potpuno je restauriran i luksuzno opremljen, zrakoplov je - prema mišljenju stručnjaka - u boljem stanju nego ikad i može ga se smatrati potpuno novim.

"Zrakoplov ima povijesno značenje, posebice za ovaj dio svijeta jer je to bio Titov zrakoplov. Radi se o zrakoplovu prve generacije zrakoplova za daleka putovanja bez zaustavljanja. Ujedno je ovaj zrakoplov jedina letjelica s četiri propelera koja je još certificirana za prijevoz putnika. Ne postoji niti jedan drugi zrakoplov poput ovoga u svijetu", kazao je medijima jedan od pilota Raimund Riedmann.

"Upravljati ovim zrakoplovom je pravi doživljaj jer je to zrakoplov iz druge ere. Ovaj zrakoplov vozite u pravom smislu riječi, nema hidraulike i kad ga vozite osjećaj je kao da vozite veliki kamion. Kokpit je uglavnom originalan, ali naravno neke moderne stvari su ugrađene u njega i danas može letjeti praktično u svim uvjetima", kazao je Riedmann.

Sadržaj se učitava...

Ovaj zrakoplov je izgrađen 1958. godine, odmah ga je kupio JAT (Jugoslovenski Aerotransport) i pretvorio u luksuzni zrakoplov za Josipa Broza Tita i njegove goste.

Nakon što je 1975. godine zamijenjen Boeingom 727 kao Titovim novim zrakoplovom, Douglas je prodan predsjedniku Zambije Kennethu Kaundi, koji ga je također koristio kao VIP letjelicu. Poslije ga je kupio Chris Schutte, operater malih zrakoplova iz Windhoeka (Namibija), koji ga je koristio za promotivne i turističke panoramske letove.

Za zrakoplov je 2000. godine saznao Sigi Angerer, bivši glavni pilot Flying Bullsa, koji se odmah zaputio u Namibiju kako bi pregledao zrakoplov i sa Schutteom potpisao predugovor. Nakon četiri mjeseca i nešto popravaka, zrakoplov je iz Windhoeka poletio za Salzburg. Put je trajao 28 sati, uz četiri međuslijetanja.

Karakteristike zrakoplova Douglas DC-6B

Slijedila je mnogo detaljnija restauracija od 2001. do 2004. godine. Zrakoplov je dobio novi interijer, ali je zadržan njegov povijesni koncept. Uz četiri nova motora, modernizirana mu je i elektronika. Zrakoplov je tijekom restauracije rastavljen u dijelove do posljednjeg šarafa, a zatim ponovno sastavljen.

Prema riječima pilota, ovaj zrakoplov ima četiri motora, ali u slučaju kvara jednog od njih, svoj put može nastaviti i sa tri motora. Ako bi eventualno došlo do kvara na dva od četiri motora, i tada je u stanju da leti sve do prve zračne luke.

Kada su u pitanju druge tehnički detalji ovog zrakoplova, ima 2400 konjskih snaga (svaki motor pojedinačno), kreće se brzinom od 460 km/h. Maksimalna brzina mu je 550 km/h. Uobičajeni let je na 7620 metara, a bez prestanka u zraku može biti 23 sata. Najveća udaljenost koju može preći jednim letom je 8340 km, a troši oko 1000 l/h. Dužina krila je 35,8 metara, dužina zrakoplova je 32,2 metra, dok mu je visina 8,9 metara.

U zrakoplovu mogu biti dva pilota, jedan pilotski inženjer, te može primiti 35 putnika. Također, pilot Riedmann je istaknuo kako ovaj zrakoplov ne koristi standardno zrakoplovno gorivo, nego posebnu vrstu goriva koja je slična gorivu za automobile.