Uređenje vlastitog cafea plaćaju 100.000 KM!

Zračna luka Mostar
Pokušavajući ispitati opravdanost ovog luksuznog aranžmana, koji će porezne obveznike u BiH koštati mjesečni budžet za plaće jedne uspješnije bh. kompanije,  naišli smo na zatvorena vrata u sjedištu menadžmenta Agencije.

Naime, ovom agencijom rukovode privremeni direktor Marin Raspudić i njegova dva zamjenika Damir Čopić i Dželal Hasečić, kao trenutni vršitelji dužnosti. No, i Raspudić, koji je aktuelni direktor mostarskog aerodroma, a i njegovi zamjenici, prema riječima tajnice BHANSA, jučer su bili "službeno odsutni", odnosno nisu bili na radnim mjestima.
Za ovaj skupi aranžman nisu znali ni rukovoditelji sektora u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, neposredno nadležnog za oblast zračnog prometa u našoj zemlji.
Omer Kulić, pomoćnik resornog ministra i ujedno predsjedavajući Vijeća BHANSA, rekao je da prvi put čuje za takvo nešto.
Nakon kratkotrajne provjere i konsultacija, Kulić je potvrdio naša saznanja, pojasnivši da je riječ o uređenju dijela sjedišta Agencije u Mostaru, koja je locirana u krugu starog vojnog kompleksa nekadašnjeg SFOR-a.

"Kako su i meni objasnili, to će biti kao neki cafe-restoran. Pošto je direkcija locirana na oko 800 metara od aerodroma i daleko je od grada, oni nemaju gdje da nešto pojedu i popiju", rekao je Kulić. Za one koji slabije poznaju napomenimo da se u krugu od 2 km od sjedišta Agencije nalazi par restorana koji vrše dostavu (Restoran Bevanda,restoran u trgovini OBI,Interex i dr.)On nije mogao da odgovori zašto je onda u javnom natječaju navedeno da je riječ o "rekonstrukciji enterijera cafe-bara", koji ima umnogome različitu funkciju od restorana, ponovivši da uopće nije bio upoznat s ovom javnom nabavkom.
Na pitanje da li je bez obzira na sve opravdan utrošak čak oko 100.000 KM za ove namjene, Kulić se složio da je visina aranžmana upitna.
"O tome još nismo razgovarali i to ste u pravu. Ja ću to pitanje sigurno postaviti na sjednici Vijeća Agencije", kaže Kulić.
Predsjedavajući Vijeća BHANSA najavio je i veliko "pospremanje" financija nakon što bude izabrano novo rukovodstvo, a Agencija konačno postane operativna.
"Zatražiću reviziju cijelog poslovanja BHANSA. Dosad su potrošeni milijuni, a ne znamo gdje i kako", zaključuje Kulić.
Kulić je juče potvrdio da bi BHANSA trebalo da profunkcionira tek u ožujku naredne godine, prekinuvši tako nagađanja o različitim terminima početka njenog operativnog rada. Također je potvrdio da će entitetske agencije ostati, ali će raditi s iznimno smanjenim kapacitetom.
"Postoje velike opstrukcije od mnogih da se ovaj posao završi. Pazite, i Srbiji i Hrvatskoj je stalo da se ovaj posao ne završi, jer se radi o čistim, velikim parama", ističe Kulić, koji navodi da su on i ekipa za pola godine uradili posao "koji nije urađen prethodnih sedam godina"