Učenici OŠ Marina Držića Buna očistili popularno mostarsko izletište

Bunica, OŠ Marina Držića
...da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta. Svoj doprinos dali su učenici i nastavnici Osnovne škole Marina Držića Buna koji su organizirali akciju čišćenja popularnog mostarskog izletišta Bunica.

Cilj akcije je ojačati svijest učenika o prirodi kao daru koji treba čuvati. Nastoji se upozoriti na negativne ljudske aktivnosti kojima se dovodi u pitanje vlastiti opstanak, a istovremeno istaknuti radnje koje se moraju poduzeti radi promjene u ponašanju i odnosu prema okolišu.

"Naša škola se bavi ekologijom već dugi niz godina iz razloga što se nalazimo baš na ovom prekrasnom području na tri rijeke, područje koje obiluje prirodnim bogatstvom. U mnogim udžbenicima se koristi termin ekologija i kako djecu od malih nogu naučiti što je ispravno, ali evo željeli smo i ovako na jedan praktičan način osvijestiti učenike i obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša. Dobili smo uputstvo i od resornog ministarstva da ovaj dan obilježimo jedan sat u prirodi", istaknula je ravnateljica Osnovne škole Marina Držića Buna Inge Bevanda.

Sudionici današnje akcije ističu kako se pokazalo koliko je niska svijest građana kada je riječ o brizi za okoliš. Tvrde da su u rijeci Bunici vidjeli više smeća nego riba.

"Našli smo puno boca i kotač od automobila. Najviše je PET ambalaže koja se nažalost jako sporo razgrađuje. Obale naših rijeka su pune takvih i sličnih ambalaža. Cilj nam je simboličnim primjerom pokazati kakav odnos trebamo imati prema prirodi. Nadam se da će probuditi svijest građana i da će takve stvari manje bacati u rijeke", ističe profesor tjelesne i zdravstvene kulture Franjo Soče.

Svatko od nas može i treba doprinijeti rješavanju ovog problema. Upravo je prihvaćanje odgovornosti ali i ukazivanje na snagu i moć pojedinca za rješavanje problema jedna od glavnih poruka Dana zaštite okoliša.

Naša.tv