U slučaju da do 1. travnja ne prime plaću, vatrogasci kreću u opći štrajk

vatrogasci, štrajk

... postignuti nikakvi dogovori te će, prema svemu sudeći, mostarski vatrogasci 1. travnja stupiti u opći štrajk, čiju će proceduru i pokrenuti, u slučaju da im se od tada ne uplati plaća za drugi mjesec.

Neisplata plaća

- Tražili smo dvije neisplaćene plaće, topli obrok i prijevoz, a dobili smo samo jednu plaću. U slučaju da do kraja ovog mjeseca ne dobijemo drugu plaću, onda više nemamo što čekati, kazao je Milenko Zovko, predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca, koji navodi kako se trenutačno radi procedura za odluku o stupanju u opći štrajk.

Mostarski vatrogasci od 4. ožujka stupili su u dvosatni štrajk upozorenja i to čine svakodnevno, ogorčeni zbog situacije u kojoj su se našli. Njihovi zahtjevi do sada nisu imali sluha, a ogorčeni su i na činjenicu kako gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nije nazočio niti jednom sastanku s njima, odnosno kako su naišli na veliko nerazumijevanje.

- Što će biti do 1. travnja, ne znamo, ali ako ne dobijemo plaću za mjesec veljaču, jednostavno više nemamo što čekati, naveo je Zovko.

Gradska uprava

Cijeli slučaj komentirala je i Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika grada Mostara Ljube Bešlića, koja je navela kako će se nastojati isplatiti plaća i topli obrok za drugi mjesec u razdoblju do kada je odluka o privremenom financiranju operativna.

- Što se tiče prijevoza, znamo da je njihova djelatnost specifična, da imaju dežurstva, moraju biti u pripravnosti u slučaju elementarnih nepogoda i slično te da nisu stoga u stanju adekvatno postupati po odluci Gradskog vijeća koja je donesena u četvrtom mjesecu 2012. godine. Gradonačelnik je još dok je Gradsko vijeće radilo pripremio izmjene te odluke, no to tada nije usvojeno.

Stoga se intenzivno radi da se u skladu s zakonom iznađe modus, odnosno rješenje za ovu situaciju. Danas će ponovno biti održan sastanak oko ovoga i mislim da će biti sluha i razumijevanja da se iznađe neko rješenje koje će biti na zadovoljstvo svih, kazala je Radmina Komadina, savjetnica gradonačelnika Mostara.

Dnevni list