U Mostaru sve više mješovitih brakova

Znatan porast

Dokaz za to su sklopljeni mješoviti  brakovi posljednjih godina  na ovom području, čija brojka nije tako neznatna, da ne bih bila primjetna i odavala neku novu sliku. U prošloj godinik, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH, čak 30 mješovitih parova u Mostaru je izgovorilo sudbonosno ''da'' i zakoračilo u novi život, što dokazuje da se polako ruše nacionalne prepreke kada je u pitanju ljubav, što je nadasve dobar znak.

Prema tim podacima, možemo zaključiti da su u mjesec dana sklopljena dva do tri braka, što je zanimljiva informacija, pogotovo jer se radi o gradu gdje ljudi Bulevar narodne revolucije još uvijek gledaju kao crtu koja razdvaja Mostar na dva dijela, istočni i zapadni.

Tabu tema

Kako su za Dnevni list kazali u spomenutom zavodu, od ukupno 610 sklopljenih brakova u 2008., čak 33 braka su mješovita, odnosno 5,4 posto. Podsjetimo i na podatak da je 2000., pet godina nakon završetka rata, u Mostaru ukupno sklopljeno 176 brakova, no među njima nije bilo niti jednog bošnjačko-hrvatskog para.

Ta statistika je idućih godina rasla tek simbolično, ali danas možemo reći da je dobila neki ustaljen i nadasve normalan omjer brakova spomenute skupine. Naravno, omjer sklopljenih mješovitih brakova može biti mnogo bolji, no još uvijek je daleko taj dan kada će brakovi unutar različitih etničkih skupina prestati biti tabu tema, piše Dnevni list.